Reklamacja słuchawek

• Autor wątku Autor wątku Wezayer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wezayer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Jako jest to mój pierwszy post na forum, chciałem się przywitać. Z góry dziękuję za pomoc.

Postaram się opisać problem w miarę zwięźle. Od jakiegoś czasu reklamuję słuchawki z tytułu rękojmi. Były wymieniane z 2-3 razy i niby raz naprawiane. Problem pozostał. Dowiedziałem się, że mogę otrzymać zwrot pieniędzy jeśli wymiana czy naprawa nie pomogły. Wysłałem to pismo. W odpowiedzi dostałem to pismo. Co powinienem teraz wysłać, żeby otrzymać zwrot pieniędzy?

A to cfaniaki ucieli tam gdzie trzeba.
Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Zakładając, że skutecznie odstąpiłeś od umowy sprzedaży, towar powinieneś im odesłać i możesz iść do sądu. O ile wada była istotna.

Ostatnia edycja:
Dzwoniąc na infolinie która jest dostępna na UOKIK polecili mi abym odesłał słuchawki. Tylko nie wiem jaki dokument dołączyć. Wezwanie do zapłaty? Coś szczególnego w nim zawrzeć?

Dla jasności jeszcze napiszę, że słuchawki dostałem z powrotem, nie testowałem ich jeszcze. Mimo wszystko co najmniej 3 wadliwe sztuki coś znaczą i wolałbym odzyskać pieniądze. Jedna z słuchawek grała ciszej od drugiej. Jest to dość nie komfortowe, po pewnym czasie bolą uszy, głowa. Wydaje mi się, że wada znacząca.

Ostatnia edycja:
Możesz odesłać towar. Możesz ich wezwać do zapłaty osobnym pismem, daj 1 dzień na zapłatę pod rygorem skierowania sprawy na drogę postępowania cywilnego. Zakładając, że masz w ogóle prawo do odstąpienia od umowy.

Ostatnia edycja:
Wymieniłem już z nimi ponad 50 maili. W pierwszym jest informacja, że reklamuje z tytułu rękojmi. Nie podawałem sposobu rozwiązania. Mam ze 3 pudełka po tych słuchawkach i filmiki jak otwieram paczki. Oni sami co najmniej 2 razy pisali, że wada występuje i wymienili tylko dalej były wadliwe. Więc chyba mam prawo do odstąpienia?

Kupiłem 08.09.2015 a informację o tym że są uszkodzone pierwszy raz wysłałem ~20.08.2016. Później każda gwarancja po około miesiącu i ciągnie się do teraz.

A czasem ja już od tej umowy nie odstąpiłem? Sami przyznali, że wada występuje i je wymienili. Tylko wbrew ustawie.

Te które przysłali teraz też nie są do końca sprawne. Według mnie ewidentnie wada fabryczna. Będą dalej odsyłać zepsute, albo podważą słuszność reklamacji tych które mam.

Ostatnia edycja:
Odstąpiles ale odstąpienie jest nieskuteczne bo skorzystali z uprawnienia do wymiany lub naprawy. Ponów pismo które im wysłałeś ze odstępujesz i napisz ze juz było wymieniane lub naprawianie i wada dalej wystepuje i nie godzisz się na naprawę. Napisz nr konta na które mają przelać cenę i wezwie ich do zapłaty w terminie np 7 dni od otrzymania pisma. Odeslij im również słuchawki. Jak nie przeleja kasy to trzeba bd ich pozwać.

PozdrawiaM
FASTENER

www.derywatywy.pl

Czyli mogą sobie wybrać fragment aktu którym im odpowiada i nim się zasłaniać?

W takim razie zrobię jak mówisz. Tylko jedna kwestia jeszcze mnie zastanawia. Mam się odnieść do wcześniejszych słuchawek które wysłałem czy do tych które teraz mam? Nie ma znaczenia czy te słuchawki które teraz mam są sprawne bądź nie?

do tych co teraz masz się musisz odnieść. Jezeli mają wade to odstępujesz jezeli nie mają wady to nie na podstaw do odstąpienia.

Mogą się jedynie zaslaniac ze sluchawki nie maja wady. Wtedy trzenba ich pozwać. Na nich spoczywa Ciężar udowodnienia ze słuchawki nie mają wady jeżeli wada zostala stwierdzona w ciągu roku od zakupu.

Pozdrawiam
Mateusz

derywatywy.pl — ISDA, GMRA, Repo, Repurchase Agreement, Opcje, Swap, FX, Derywaty

A nie mogę czasem odwołać się od ich pisma z pierwszego postu? Przecież oni sobie sami nowe prawo tworzą. Wgl nie mieli prawa zwracać mi tych słuchawek.

Powrót