reklamacja, sposób informacji o decyzji

• Autor wątku Autor wątku kata_ata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kata_ata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Nigdzie wcześniej nie znalazłam odpowiedzi.

Moja reklamacja została odrzucona. Poinformowano mnie o tym mailowo ostatniego możliwego dnia rozpatrzenia. Przy wypisywaniu reklamacji poprosiłam Panią ekspedientkę, aby wiadomość przyszła do mnie telefonicznie (ze względu na fakt iż miałam sytuację, gdzie nie otrzymałam wiadomości na podanego przeze mnie maila, ale sprzedawca się upierał, że taki mail został wysłany, w rezultacie okazało się, że nikt go jednak nie wysłał). Informacja o powiadomieniu telefonicznym została zapisana na reklamacji z pieczątką i nazwiskiem ekspedientki. Czy w tym przypadku jeżeli zostałam poinformowana w inny sposób niż miałam zapisane na reklamacji to czy mogę się z nią nie zgodzić i ubiegać się o zwrot gotówki?

Serdecznie Pozdrawiam :)

Nie jest określone, jaką drogą rozpatrujący reklamację może informować o odpowiedzi. Jeżeli podajesz adres mailowy i numer telefonu, to sprzedawca może skorzystać z tego, co mu wygodniejsze. Dla potrzeb dalszego postępowania korzystniejszy jest dowód pisany, czyli mail, bo trudniej jest udowodnić przekazanie określonej treści przez telefon.

Błędem jest podawanie maila lub telefonu, ze wzgędu na ułatwienie sprzedającemu udzielenia odpowiedzi. Podając tylko adres do korespondencji na piśmie można liczyć, że list z odpowiedzią nie dojdzie w czasie do 14 dni i tym samym można zyskać takie zakończenie reklamacji, jakiego się żądało.

Powrót