Reklamacja sprzętu z tytułu rękojmi

• Autor wątku Autor wątku Hexiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hexiaa

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Witam,

1,5 roku temu zakupiłem w znanej sieci sklepów kartę graficzną. Niestety ostatnio okazało się, że karta jest uszkodzona. Jest problem z wyświetlaniem grafiki (testowana na kilku sprzętach, więc mam pewność). Zdecydowałem się na reklamacje z tytułu gwarancji. Oczekiwałem ponad miesiąc na werdykt. Otrzymałem tę samą kartę, a w protokole gwarancyjnym był tylko napis "naprawa" bez żadnych szczegółów. Oczywiście wcześniej przed oddaniem dokonałem oględzin karty i od razu zauważyłem, że nie była nawet tknięta. Nie zrobiono nic. Karta oczywiście po podłączeniu nadal jest wadliwa. Tym razem zdecydowałem się na reklamacje z tytułu rękojmi żądając zwrotu ceny, z adnotacją, że mogę dopłacić do lepszej karty.

Sklep stwierdził, iż reklamacja jest zasadna, ale jako, iż jest to pierwsza reklamacja z tego tytułu proponuje naprawę sprzętu, gdyż wymiana/odstąpienie to nadmierne koszty. Po czym bez pytania o decyzje skierował kartę do serwisu celem naprawy.
Trochę się zezłościłem, że zdecydowali się na naprawę bez mojej zgody. Odesłali kartę znowu do tego samego serwisu i znów będę musiał czekać miesiąc.. czyli wyszło na jedno. Jestem prawie pewien, że sklep nie wie co jest uszkodzone, naczekam się miesiąc i znów będzie to samo.

Proszę mi powiedzieć, co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę zażądać wyceny celem potwierdzenia nadmierności kosztów i wypisu uszkodzonych części?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Na forum jest już niemal identyczny wątek.

Hexiaa napisał:
Sklep stwierdził, iż reklamacja jest zasadna, ale jako, iż jest to pierwsza reklamacja z tego tytułu proponuje naprawę sprzętu, gdyż wymiana/odstąpienie to nadmierne koszty.

I słusznie.

Hexiaa napisał:
Jestem prawie pewien, że sklep nie wie co jest uszkodzone, naczekam się miesiąc i znów będzie to samo.

Trzeba było do reklamacji dołączyć ekspertyzę wykonaną przez jakiegoś rzeczoznawce.

Hexiaa napisał:
Czy mogę zażądać wyceny celem potwierdzenia nadmierności kosztów i wypisu uszkodzonych części?

Możesz.
Ale sklep nie musi się do tego żądania przychylać.

W ogóle proponuję wejść na stronę UOKIK i poczytać o rękojmi. Tam łopatologicznie jest wszystko wyjaśnione.

Dzięki za odpowiedź.

Bardzo proszę jeszcze o odpowiedź, czy sklep może sam podjąć naprawę w tej sytuacji bez mojej zgody?

arturoooo napisał:
Napisał/a Hexiaa
Sklep stwierdził, iż reklamacja jest zasadna, ale jako, iż jest to pierwsza reklamacja z tego tytułu proponuje naprawę sprzętu, gdyż wymiana/odstąpienie to nadmierne koszty.
I słusznie.

nie opowiadaj bzdur na przyszłość. nadmierność kosztów należy wykazać w momencie odpowiedzi na reklamację. Już wtedy winien być znany koszt naprawy oraz zdefiniowanie usterki i formy naprawy.

Podpowiem jeszcze... czy poprzednia naprawa gwarancyjna była złożona na ręce przedsiębiorcy (sklepu)?

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

bezpomyslu,

pierwsza reklamacja odbyła się również w sklepie, ale na formularzu wybrałem formę gwarancji, nie rękojmi. Przy drugim razie zareklamowałem z tytułu rękojmi żądając zwrotu gotówki lub wymiany na nowy wyższy model za dopłatą (tamtych nie ma już w sprzedaży).

Odpowiedź sklepu:

W odpowiedzi na Pana zgłoszenie z dnia 30 kwietnia 2017 r., w imieniu **** informuję,iż reklamacja tytułem rękojmi konsumenckiej została uznana za zasadną.

Uzasadnienie.

Jest to skuteczna reklamacja tytułem rękojmi kierowana bezpośrednio do Sprzedawcy, w związku z tym Sprzedawca zobowiązał się do naprawy urządzenia.
W przedmiotowym przypadku reklamowany sprzęt nie był wcześniej zgłaszany bezpośrednio do Sprzedawcy z tytułu posiadanych usterek (poprzednie zgłoszenie było realizowane przez Gwaranta), które zostałyby zakwalifikowane do bezpłatnej naprawy/wymiany. W związku z tym w pierwszej kolejności Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia roszczeniu kupującego wykonując naprawę urządzenia
1. Sprzedawca wskazuje również, iż naprawa urządzenia w porównaniu do wymiany
(zgodnie z Pańskim drugim życzeniem) jest uzasadniona ponieważ nie powoduje ono powstania nadmierności kosztów
2. W reklamowanym urządzeniu będzie dokonana:

- naprawa karty graficznej.

Mając na uwadze powyższe spółka *** informuje o pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji poprzez zobowiązanie się Sprzedawcy do usunięcia wady produktu w efekcie naprawy sprzętu.

Po czym sprzęt został odesłany do serwisu celem naprawy bez mojej zgody. Poprosiłem o udowodnienie nadmierności kosztów i wykaz uszkodzonych częsci. Dostałem taką odpowiedź:

w odpowiedzi na Pana maila na chwilę obecną nie jestem w stanie dokładnie wskazać wysokości kosztów naprawy Pańśkiej karty graficznej, gdyż dopiero po weryfikacji w asp otrzymamy informację o kosztach. Wartości napraw nie są ustandaryzowane, gdyż zależy to od cen komponentów jakie zostaną wymienione a ich ceny są zmienne. Stanowisko spółki **** zostało oparte na posiadanym doświadczeniu wskazującym, iż naprawa płyty będzie wiązała się z niższym kosztem poniesionym przez sprzedawcę niż zwrot Panu wartości zakupowej karty graficznej.

i teraz czekam.

W skrócie bo nie mam teraz czasu na dłuższe pisanie.

Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie rękojmi.

Uzasadnij tym, że przedsiębiorca nie dopełnił warunków koniecznych wynikających z kodeksu cywilnego:

Przedsiębiorca samowolnie bez twojej zgody zmienił twoję żądanie. Nigdzie nie nie zaproponował naprawy zamiast wymiany gdyż postawił cie przed faktem dokonanym.

Przedsiębiorca odmówił spełnienia żądania wymiany towaru na nowy powołując sie na art (znajdz go sobie 556 albo 561 k.c.) traktujący o nadmierności kosztów. Nie mógł skorzystac z tego uprawnienia ponieważ nie był w stanie w ustawowym terminie wykazać przybliżonego kosztu naprawy, nie potrafił wskazać co dokładnie uległo uszkodzeniu oraz na jakiej podstawie w ogóle stwierdził, że wymiana w stosunku do naprawy spowoduje powstanie nadmiernych kosztów.

Nie ma znaczenia fakt że naprawa odbędzie się niższym kosztem w porównaniu z wymianą gdyż art (ten sam co wyżej) mówi o nadmierności kosztów przy ocenie których, pod uwagę należy wziąc również niedogodności na jakie zostanie narażony konsument w porównaniu z wymianą.

Nadmierność kosztów nie stanowi o tym że coś jest droższe o 2 zł.

Przy ocenie nadmierności kosztów bierze się pod uwagę cene towaru posiadającego wadę, cene towaru bez wady oraz koszt naprawy/rodzaj wady. Nadmiernośc kosztów ma miejsce wówczas kiedy koszt wymiany towaru na nowy jest kilkukrotnie wyższy w porównaniu z naprawą. Tym samym jeżeli naprawa kosztuje 200 zł a nowy towar kosztuje 400 zł nie można tu mówić o nadmierności kosztów. Nowy towar musiałby kosztowac kilka razy więcej albo naprawa musiałaby kosztować 30 zł.

p.s. Nie wiem co to jest ASP ale upewnij się czy to nie jest ten sam podmiot który za pierwszym razem dokonywał naprawy (pseudo naprawy)

Ostatnia edycja:
bezpomyslu napisał:
Nadmiernośc kosztów ma miejsce wówczas kiedy koszt wymiany towaru na nowy jest kilkukrotnie wyższy w porównaniu z naprawą. Tym samym jeżeli naprawa kosztuje 200 zł a nowy towar kosztuje 400 zł nie można tu mówić o nadmierności kosztów. Nowy towar musiałby kosztowac kilka razy więcej a nie raptem drugie tyle.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

słownik języka polskiego. tam znajduję się definicja NADMIERNOŚCI a to jest własnie kluczowe słowo ujęte w kodeksie cywilnym. Naturalnie to sąd zdecyduje czy aby na pewno tak jest ale takie zadanie domowe, poszukaj wyroków sądów które ustosunkowały się do pojęcia nadmierności kosztów :)

żeby nie było, opinie swoję opieram na wielu sporach konsumenckich w których uczestniczyłem. z doświadczenia wiem , że zawsze ze strony przedsiębiorcy znika określenie NADMIERNOŚCI a jest wyłącznie matematyczna różnica. Jest różnica wyższe koszty a dużo wyższe-nadmierne-koszty,

Ostatnia edycja:
nadmierny - definicja, synonimy, przykłady użycia

podpowiem też:

Znaczna ilość środka odurzającego w orzecznictwie.

A co do wyroków - nie złapałeś aluzji :) nie poszukałeś tych wyroków a szkoda. Tylko nie szukaj zbyt długo bo możesz ich nie znaleźć. Nigdzie nie stwierdziłem, że takowe zostały wydane choć temu nie zaprzeczyłem ;)

bezpomyslu napisał:
nadmierny - definicja, synonimy, przykłady użycia
Nie ma tam tego, co twierdzisz:
bezpomyslu napisał:
Nadmiernośc kosztów ma miejsce wówczas kiedy koszt wymiany towaru na nowy jest kilkukrotnie wyższy w porównaniu z naprawą. Tym samym jeżeli naprawa kosztuje 200 zł a nowy towar kosztuje 400 zł nie można tu mówić o nadmierności kosztów. Nowy towar musiałby kosztowac kilka razy więcej albo naprawa musiałaby kosztować 30 zł.
bezpomyslu napisał:
Nigdzie nie stwierdziłem, że takowe zostały wydane
Czyli tak sobie klepiesz, bez żadnych podstaw prawnych...

loco1, mam do Ciebie pytanko.

Czy jeżeli nie otrzymałem kosztów naprawy, ani nawet spisu tego co jest uszkodzone, tylko wystrzelili mi "in blanco", że decydują się na naprawę, aby tylko zmieścić się w ustawowym terminie na odpowiedź, to mogę w takiej sytuacji żądać realizacji mojego odstąpienia od umowy, jako iż minęło 14 dni?

Oczekiwałem jedynie potwierdzenia "na drugą rękę". Dzięki ;)

loco1 napisał:
Nie ma tam tego, co twierdzisz:

Czyli tak sobie klepiesz, bez żadnych podstaw prawnych...

loco1 - nie chce być złośliwy ale włącz myślenie i uruchom tryb merytoryczny.

Klepać to sobie możesz koleżankę. Jeżeli żaden sąd nie odniósł się do definicji nadmiernych kosztów, nie oznacza to, że taki termin ani jego definicja nie istnieje. Akurat w temacie praw konsumenta i sporów konsumentów z przedsiębiorcami mam dużo większe doświadczenie aniżeli Ty dlatego postaraj się o coś więcej niż "czyli tak sobie klepiesz", "bzdura", "podaj to", "podaj tamto". Jeżeli coś podważasz to wykaż, że jest inaczej. Bo mieszać słowem to można tak samo jak bigos głową. W Polsce nie istnieje praktyka precedensu. Można się powoływać na wcześniejsze wyroki sądów ale nie są one wyznacznikiem.

nadmierny «zbyt duży»

a żeby Ci się nie nudziło to poczytaj.

https://palestrapolska.wordpress.com/2014/01/05/znaczna-ilosc-srodka-odurzajacego-w-orzecznictwie/

na przyszłość - jeżeli nie masz argumentów aby czemuś/komuś zaprzeczyć to nie uskuteczniaj postawy "nie bo nie" jeśli nie masz odpowiedniego doświadczenia w danej tematyce. Bez urazy

bezpomyslu napisał:
Akurat w temacie praw konsumenta i sporów konsumentów z przedsiębiorcami mam dużo większe doświadczenie aniżeli Ty
Rozumiem, że mnie znasz?

Proszę ponownie: podaj podstawę prawną swojego twierdzenia
bezpomyslu napisał:
Nadmiernośc kosztów ma miejsce wówczas kiedy koszt wymiany towaru na nowy jest kilkukrotnie wyższy w porównaniu z naprawą. Tym samym jeżeli naprawa kosztuje 200 zł a nowy towar kosztuje 400 zł nie można tu mówić o nadmierności kosztów. Nowy towar musiałby kosztowac kilka razy więcej albo naprawa musiałaby kosztować 30 zł.
albo skończ z pisaniem takich bzdur i wprowadzaniem czytających w błąd.

Odpowiedź sklepu:

wskazujemy, iż zgodnie z obowiązującym wymogiem ustawowym w odpowiedzi na reklamację sprzedawca musi w sposób merytoryczny (pozytywnie lub negatywnie) ustosunkować się do zastrzeżeń i ewentualnych roszczeń konsumenta. Z odpowiedzi powinno wynikać, czy i w jakim zakresie przedsiębiorca uznaje zastrzeżenia i roszczenia konsumenta za uzasadnione. W przekazanej decyzji na reklamację przedsiębiorca nie ma obowiązku, aby wyjaśnić konsumentowi podstawę prawną swojego stanowiska odnośnie do zgłoszonych zastrzeżeń oraz dokumentować jej opinią biegłego, ekspertyzą czy też kosztorysem poniesionych kosztów. W szczególności, iż z uwagi na objęcie przedmiotowego produktu gwarancją Producenta taka naprawa może zostać zrealizowana w ramach posiadanej przez spółkę *** gwarancji na produkt. W związku z powyższym koszt naprawy takiego produktu wiązać się może jedynie z kosztem przesłania urządzenia do serwisu Producenta a tym samym koszt naprawy będzie niższy niż wartość zakupowa sprzętu, co uzasadnia dokonanie odmowy dokonania zwrotu gotówki.

W aktualnym porządku prawnym Ustawodawca umożliwił sprzedawcy remedium wobec wyboru kupującego żądania, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów. Spółka *** w oparciu o zapis art. 561 § 3 powołując się na nadmierność kosztów zadecydowała o naprawie urządzenia. Wskazuję również, iż " Nowe brzmienie art. 560 k.c., tak jak przed nowelizacją, pozwala sprzedawcy udaremnić skutki złożonego przez kupującego oświadczenia prawnokształtującego. (…) Skorzystanie przez sprzedawcę z przysługujących mu uprawnień na wypadek złożenia oświadczeń, o których mowa w art. 560 § 1 k.c., jest zależne wyłącznie od jego woli. Skuteczne skorzystanie przez sprzedawcę z przewidywanych przez art. 560 k.c. kontruprawnień przysługujących mu w następstwie złożenia przez kupującego oświadczenia o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy jest ściśle skorelowane z wykonaniem przez sprzedawcę czynności faktycznej polegającej na wymianie lub naprawie rzeczy. (Ustawa o prawach konsumenta - komentarz - Redakcja Naukowa Monika Namysłowska, Dominik Lubasz). W związku z tym w pierwszej kolejności sprzedawca może realizować te uprawnienia, które nie doprowadzają do zmiany ani upadku stosunku prawnego (umowy sprzedaży). Ustawodawca wychodzi bowiem z założenia, że głównym celem zawarcia przez strony umowy sprzedaży jest jej realne wykonanie

Reasumując orzecznictwo, jak i doktryna są zgodne, że przez ustosunkowanie się do reklamacji konsumenta rozumie się wyraźne oświadczenie sprzedawcy wskazujące stanowisko sprzedawcy w zakresie zgłaszanej przez kupującego wady oraz złożonego żądania. W przedmiotowym przypadku sprzedawca dochował powyższej formy uznając reklamację za zasadną i zobowiązując się do usunięcia wad produktu w efekcie naprawy reklamowanej karty graficznej.

Hexiaa napisał:
Spółka *** w oparciu o zapis art. 561 § 3 powołując się na nadmierność kosztów zadecydowała o naprawie urządzenia.
Nieprawidłowo, bo żądanie zwrotu ceny (odstąpienie od umowy) było złożone na podstawie art. 560 kc. Ustawa daje sprzedawcy kontruprawnienie w takim przypadku, ale wykonując je sprzedawca nie może decydować za konsuemnta i ma obowiązek zaproponowania konsumentowi wymiany lub usunięcia wad - zgodnie z 560 par. 2 kc.

Powrót