Reklamacja telefonu kupionego na Allegro, zwrot kwoty VAT nałożonej przez Urząd Celny

• Autor wątku Autor wątku zbiqu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbiqu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
swój post rozpocznę podobnie jak wiele postów tutaj, a więc kupiłem telefon na Allegro. Firma sprzedająca telefony wysyłała je z Wielkiej Brytanii, co jak twierdziła wiąże się z udziałem w swojego rodzaju loterii czy paczkę zatrzyma Urząd Celny czy też nie. Moją paczkę urząd wstrzymał, co wiązało się z opodatkowaniem telefonu podatkiem VAT. Do tej pory wszystko w porządku, wiedziałem że tak może być i podatek zapłaciłem (VAT 138 zł).

Kiedy jednak rozpakowałem paczkę pojawiły się problemy:
1. Miała być gwarancja, a nie znalazłem żadnego dokumentu, który mógłby nią być,
2. Telefon miał być nowy, a tymczasem stan obudowy pozwala sądzić, że było z goła inaczej (!),
3. Bateria ładuje się już całe popołudnie, dobre kilka godzin i ledwo doczołgała się do 50%. Konstrukcja telefonu jest nierozbieralna, stąd nie ma mowy o łatwej i taniej wymianie baterii.

Z wyżej wymienionych powodów chciałbym skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy i złożenia reklamacji. Czy w takim przypadku mogę oczekiwać od sprzedawcy zwrotu jedynie za telefon, którą przekazałem mu poprzez Allegro czy mogę ubiegać się też o zwrot podatku VAT, który musiałem zapłacić Urzędowi Celnemu?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!

Powrót