Reklamacja telefonu

• Autor wątku Autor wątku Misio1849
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misio1849

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, mój brat w maju tego roku kupił telefon smartfon w Euro AGD RTV za 300zł. Spadł mu i szybka pękla, ale telefon normalnie chodził. Po około 4 miesiącach z telefonem coś się stało, gdyż nie można było się do niego dodzwonić oraz on nie mógł nigdzie zadzwonić, jedynie na połączenia alarmowe. Telefon trafił do serwisu, po 3 tyg brat go odebrał. Została wymieniona antena i przeinstalowane oprogramowanie. Niestety już w chwili odebrania tel coś było z nim nie tak, jak przed oddaniem do serwisu. Po dwóch dniach brat znowu go zaniósł do sklepu, gdyż działo się to samo, nie można się było nigdzie połączyć ani nikt do niego się nie mógł dodzwonić. Dzisiaj przyszła odpowiedz z serwisu, ze reklamacje nie uznają:
Weryfikacja techniczna reklamowanego towaru wykazała, że zgłoszona wada towaru nie wynika z niezgodności towaru z umową, a z przyczyn zewnętrznych, niezależnych od Sprzedawcy i niezwiązanych z towarem, jest natomiast skutkiem niewłaściwego użytkowania. W takiej sytuacji odpowiedzialność Sprzedawcy jest wyłączona.
Domyślam się, że chcą wszystko zwalić na pękniętą szybkę. Dowiedziałam się również, że miesiąc wcześniej do serwisu trafiło tych samych telefonów aż 15 szt. Myślę, że na pewno, któryś z tych 15 szt mógł mieć taki sam problem jak i mój. Co w takiej sytuacji robić, czy da się coś zrobić?

drugi_a napisał:
Jak telefon trafiał do serwisu, w wyniku reklamacji?

tak. Mój brat zaniósł do sklepu i tam przyjeli do reklamacji i go wyslali do serwisu. Tylko ze tel wrocil z tego serwisu z tym samym problemem. Czyli dalej brat nie moze nigdzie zadzwonic, ani ja do niego sie nie dodzwonie, jedynie chodza polaczenia alarmowe.

Czy dziala w tym wypadku reklamacja z ustawy? telefon sie zepsol po 4 miesiacach uzytkowania. Czy dac tel do rzeczoznawcy zeby ustalil jakie to uszkodzenie i czy wyswietlacz pekniety, bo spadl tel moze byc przyczyna tego ze sie nigdzie nie mozna dodzwonic? pomimo tego ze tel normalnie chodzi.

Na internecie znalazlam cos takiego o gwarancji:
Gwarancją objęte są wyłącznie usterki będące wynikiem wad materiałowych bądź produkcyjnych.
Gwarancją nie są objęte zuŜycie eksploatacyjne oraz uszkodzenia powstałe z przyczyn zewnętrznych, jak
np.: uszkodzenia mechaniczne, spowodowane zjawiskami atmosferycznymi, zanieczyszczeniem, zalaniem,
uszkodzenia powstałe na skutek uŜycia niewłaściwych materiałów eksploatacyjnych, podłączeniem do
niewłaściwego zasilania, lub wynikające z niewłaściwej i nieautoryzowanej aktualizacji oprogramowania
wewnętrznego urządzenia.
8. Gwarancją nie są objęte materiały i czynności naleŜące do normalnej obsługi eksploatacyjnej, jak np.
instalacja sprzętu, programowanie, czyszczenie i konserwacja, wymiana Ŝarówek i bezpieczników. WyŜej
wymienione usługi są płatne przez nabywcę.
9. Nabywca traci wszelkie prawa wynikające z gwarancji w przypadku stwierdzenia dokonywania
nieautoryzowanych napraw lub zmian konstrukcyjnych oraz w przypadku zerwania plomby gwarancyjnej
(jeśli taka istnieje).
10. JeŜeli w okresie gwarancji dokonano czterech autoryzowanych napraw, a sprzęt nadal wykazuje wady
uniemoŜliwiające jego uŜytkowanie zgodne z przeznaczeniem, nabywcy przysługuje prawo wymiany
sprzętu na nowy (ten sam model lub model o lepszej specyfikacji technicznej). Nabywcy przysługuje zwrot
ceny zakupu jeŜeli wymiana na nowy sprzęt jest niewykonalna. Kwota zwrotu będzie równa zapłaconej
kwocie, udokumentowanej dowodem zakupu, pod warunkiem zwrotu kompletnego sprzętu (wraz z
wyposaŜeniem).

ciekawi mnie od kiedy nie moznosc dodzwonienia sie do brata i jego do kogos innego zalicza sie do zewnetrznych czynnikow?

Ostatnia edycja:
Telefon za 300 zł, wart 50-100 zł , a Ty chcesz się z nim bujać do rzeczoznawcy? Boże..

mój brat chce mieć telefon, może być nawet z szybką pęknietą, ale ma chodzić, żeby można było się dodzwonić. A rzeczoznawca owszem drogi, ale jak się może okazać, że jednak pęknięcie nie ma nic do tego, że nie można się dodzwonić to firma placi za rzeczoznawcę. Mój brat chce poprostu mieć sprawny tel.

quba2901 napisał:
Telefon za 300 zł, wart 50-100 zł , a Ty chcesz się z nim bujać do rzeczoznawcy? Boże..
Przypominam, że to forum prawne a nie wujka Staszka, który powie nie warto.
Proszę nie udzielać porad nie mających nic wspólnego z prawem.

Powrót