reklamacja telefonu

• Autor wątku Autor wątku Ktosiaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ktosiaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem z reklamacją.
Telefon kupiłam 22.10.2018 i działał dobrze ale ostatnio podczas zwykłego użytkowania (słuchania muzyki czy rozmowy trwającej dłużej niż 5 minut ) zaczął się przegrzewać, tak samo podczas ładowania (telefon ma wbudowaną baterię więc bateria również ma 2 lata gwarancji). W dniu 8.09.2020 zaniosłam telefon do sklepu (reklamacja na podstawie paragonu). Następnego dnia otrzymałam telefon ze sklepu czy dostarczyłam paragon bo nie mogą zlokalizować go :o. Skan paragonu wysłałam mailowo tego samego dnia. Minęło 14 dni i zadzwoniłam zapytać co się dzieje z telefonem (brak możliwości sprawdzenia statusu reklamacji na stronie sklepu) i usłyszałam że jest w serwisie i na dniach powinien przyjechać. 28.09.2020 zadzwoniłam ponownie i Pani poinformowała mnie że czas na ekspertyzę to 21 dni roboczych a naprawa do 3 miesięcy więc mam czekać...wg gwarancji "Wady ujawnione w okresie gwarancji usuwane będą bezpłatnie, w możliwie krótkim terminie, nieprzekraczającym 14 dni, licząc od daty przyjęcia sprzętu do naprawy." Napisałam do producenta czy rzeczywiście są takie długie terminy, spytali na jakiej podstawie reklamacja i poprosili żeby podać nr reklamacji ze sklepu i seryjny/IMEI to sprawdzą co się dzieje. Dziś otrzymałam odpowiedź "Z informacji, które otrzymaliśmy od autoryzowanego serwisu wynika, że naprawa jest na etapie wyjaśnień logistycznych, ponieważ nadawca telefonu, czyli najprawdopodobniej sklep, nie załączył formularza zgłoszeniowego"
Moje pytanie co można w takiej sytuacji zrobić?

Rozumiem, że skorzystałaś z gwarancji? Co mówi gwarancja o przekroczeniu tergo "niezwłocznego terminu" 14 dni?

Powrót