reklamacja torebki.

• Autor wątku Autor wątku Anita krauz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anita krauz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie potrzebuję porad i pomocy otóż klientka kupiła u mnie w butiku torbę z ekoskóry dobrej gatunkowo po dwóch tygodniach przyniosła do reklamacji .torba na zewnętrznych rogach nosi znaki otarcia o jakąś ścianę mur i jeden róg jest ewidentnie rysa 05cm dałam pani 2 tyg na rozpatrzenie gwarancji jestem z Jeleniej Góry jakie procedury dalej wszcząć gdzie szukać rzeczoznawcy bo jest to wg.mnie uszkodzenie mechaniczne proszę o porady.

Kupiła 2 tyg temu dokładnie 18.03.

Rzeczoznawcy działają przy WIIH, ale sama możesz ustosunkować się do reklamacji i uznać roszczenia klientki, lub nie i uzasadnić - jak to robisz w #1. Masz na to 14 ustawowych dni.
Podstawą reklamacji są przepisy o rękojmi za wady (art. 556. i nast. kc) chyba, że rzeczywiście jest Gwarancja producenta na torebkę.

Lektura obowiązkowa:
Przepisy konsumenckie dla przedsiębiorców, Warszawa 2014 (regulują umowy zawarte od 25 grudnia 2014 r.):http://www.uokik.gov.pl/publikacje.php?news_page=2

Ostatnia edycja:
Torebka ma znaki uszkodzenia mechanicznego i najprawdopodobniej pani zachaczyła nią o jakiś mur i na rogach po zewnętrznej stronie jest ubytek w materiale a na drugim rogu rysa i ubytek w ekoskórze .Pani uważa że to wina materiału i ze się wytarlo po 2 tyg noszenia na rogach na zewnątrz, i ze ma 2 lata gwarancji. .2 rogi zewnątrz są uszkodzone od uderzenia o coś typu mur budynku reszta jest w stanie idealnym .Problem w tym ze ona nie przyjmuje do wiadomości ze to źle użytkowanie żąda natychmiast zwrotu gotówki bo w/g niej torebka jest zdewastowana i moja ocena jest nie obiektywna bo to mój sklep.Jaką procedurę mam podjąć względem tej osoby.

Jeśli pobrałaś poradnik (#4) to odpowiedź jest na str. 40 (6.1.1.5.)

Dziękuję za pomoc .Pozdrawiam.

Powrót