Reklamacja towaru a zwrot płatności Allegro Protect

• Autor wątku Autor wątku Ranecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ranecki

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
mam takie pytanie, jak to ma dalej wyglądać? Ale nie wiem czy w moim przypadku jest sens to rozstrząsać.

Rok temu zakupiłem produkt na allegro. Niestety pojawiła się wada fabryczna i skontaktowałem się z obsługą allegro jak taką reklamację zrealizować.
Pracownik od razu założył dyskusję ze sprzedającym, który długi czas milczał.
W końcu podał łaskawie adres wysyłki i 28 grudnia 2022 wysłałem towar firmą kurierską - doręczenie 29.12

Od tego momentu cisza, ze 4-5 dni temu Pracownik allegro zabrał głos w dyskusji czy udało mi się sprawę rozwiązać, czy otrzymałem nowy towar lub zwrot gotówki?
Odpisałem zgodnie z prawdą że nie, no to napisali że jest im przykro ale że mogę wystąpić z wnioskiem do nich o zwrot gotówki z programu Allegro Protect.

Poczekałem aż miną pełne 2 tygodnie od dostarczenia towaru i też tak zrobiłem, złożyłem wniosek - poniedziałek, wpłate otrzymałem (jutro mijają 3 tygodnie odkąd sprzedawca otrzymał towar.)
i teraz wniosek zaakceptowali, jeszcze im przesłałem dowód nadania paczki do sprzedawcy i teraz nagle "obudził się" sprzedawca, że od 11.01 jest towar u producenta na reklamacji i z jakiej racji allegro jego obciąża kwotą za zakup, jak producent uzna to oni się tym zajmą.

I pytanie czy to wszystko jest ok? Czy allegro może mi kazać zwrócić te wpłate?
No ale prawo mówi jasno że 14 dni ma sprzedawca na rozpatrzenie tak? Po tym czasie reklamacja jest traktowana jako uznana zgadza się?
Czyli dostałem zwrot pieniędzy ale nie od sprzedawcy tylko allegro,czyli wszystko ok?

Brak odpowiedzi od sprzedawcy - reklamacja została uznana. Więc sprzedawca, a w zasadzie producent, może naprawić lub wymienić na nowy egzemplarz a w ostateczności zwrócić gotówkę.
Też kwestia jakie zgłosiłeś roszczenie w reklamacji i na jakiej podstawie - z ustawy czy gwarancji?
Bo w tym momencie w ramach uznania reklamacji dostałeś pieniądze od allegro, które obciąży sprzedawcę tą kwotą. A naprawiony przez producenta sprzęt sprzedawca odeśle do Ciebie i pewnie będzie chciał od Ciebie tą kwotę. Tylko nie jestem do końca pewny czy sprzedawca będzie miał prawo do takiego żądania.

Ok tylko skoro sprzedawca się nie odzywa, to on by mógł się jeszcze miesiąc nie odzywać.
Ja zwróciłem się do allegro bo nie miałem żadnej informacji czy sprzęt jest reklamowany czy nie.
Poza tym co robił sprzedawca przez ponad 10 dni od momentu otrzymania sprzetu?
Dlatego ja wystąpiłem do allegro w ramach tego programu, bo nie miałem żadnej informacji.

Ogólnie to sprzedawca tylko napisał mi coś takiego "reklamacja uznana, ale widzę że allegro zwrócilo Panu wpłatę, nie wiem z jakiej racji".
A co to znaczy że uznana reklamacja? czy wymienią sprzęt, dostanę zwrot gotówki? nie wiadomo.

Osobiście jestem ciekawy jak cała ta sprawa się rozwiąże. Fakt, sprzedawca zachował się nieprofesjonalnie. Nie powiadomił o podjętej decyzji w sprawie rozpatrzenia reklamacji. Przez swoje milczenie reklamację uznał. I to jest jego błąd - nie chciałeś czekać więc wmieszało się do tego allegro i zwróciło określoną kwotę.

A o co wnioskowałeś w reklamacji? O wymianę? Naprawę? Czy może nie miało to znaczenia dla Ciebie?

Poza tym, jak milczy sprzedawca (jest to firma) to prosisz o interwencję rzecznika praw konsumenta i zgłaszasz mu, że sprzedawca uznał reklamację ale np. nie chce oddać kwoty zakupu (uproszczając).

Ostatnia edycja:
No ale prawo mówi jasno że 14 dni ma sprzedawca na rozpatrzenie tak?
1. Jeśli kupujący jest konsumentem i złożył reklamację z tytułu rękojmi.
2. Jeśli żądał naprawy/wymiany/obniżenia ceny.
3. Portal aukcyjny nie ma prawa podejmować decyzji zamiast sprzedawcy. Miałeś szczęście, że sprzedawca się zgodził.

Ostatnia edycja:
Powrót