Reklamacja towaru - brak danych sprzedawcy z olx

• Autor wątku Autor wątku marss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Spawa dotyczy zakupu sprzętu elektronicznego poprzez portal olx .
O powodzie reklamacji napiszę później , bo na chwilę obecną wszystko wskazuje na to że pozostało mi tylko dochodzenie swoich spraw na drodze sądowej ( sprzedawca nie uznaje swojej odpowiedzialności ) , problemem jednak jest fakt iż nie posiadam danych personalnych sprzedawcy a OLX jakby się miga w ich udostępnieniu ( nie wiem czy w ogóle mają taki obowiązek ).
Powyższy fakt powoduje kolejną niedogodność , ponieważ nie mogę wysłać pisma reklamacyjnego w formie pisemnej , jedyna dostępna droga to wiadomości na olx , i nie wiem czy taka forma reklamacji jest wiążąca i respektowana przez sąd .
Ktoś ma doświadczenie w podobnej sprawie i podpowie jak uzyskać od olx dane sprzedawcy potrzebne do skierowania sprawy na drogę sądową ?

Czy zakupu dokonano od osoby prywatnej?
Reklamacja dotyczy nowego fabrycznie sprzętu?
Sprzedający zaproponował naprawę lub obniżkę ceny towaru?

Towar używany z zadeklarowanym dowodem zakupu , który się okazał dowodem zakupu innego urządzenia ( kupiony towar ma 1,5 roku , a sprzedawca dołączył dowod zakupu z przedmiotu 6 miesięcznego) , zakupiony od osoby prywatnej . Sprzedawca nie poczuwa się do jakiejkolwiek reklamacji , moja propozycja obniżenia ceny zakupu czy też odstąpienia od umowy została odrzucona .

Powrót