Reklamacja towaru konsumpcyjnego - żądanie obniżenia ceny

• Autor wątku Autor wątku Grzechu242424
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzechu242424

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na wstępie pragnę poinformować że szukałem podobnych tematów lecz z braku czasu nie byłem w stanie znaleźć wszystkich możliwych artykułów. Dlatego też proszę o wyrozumiałość i ewentualne przekierowanie do podobnych spraw.

Dnia 27 stycznia 2015 zakupiłem na znanym serwisie aukcyjnym felgi, sprzedający podał następujące parametry w opisie 8j 17" ET35 natomiast felgi które przyszły mają parametry 8j 17" ET47 dla niewtajemniczonych ET jest to offset który decyduje o tym jak felga jest osadzona problem polega na tym że felgi które zamówiłem pasowały by bez problemów a felgi które przyszły już nie.

Pytanie teraz czy mogę się domagać obniżenia ceny (zwrotu 200PLN) na zakup dystansów które zmienią ET felg na pożądany lub wysłanie takowych dystansów.

Zwrot towaru nie wchodzi w grę ponieważ komplet felg z pakowaniem waży ponad 60 kg dostarczenie tego na pocztę lub do firmy kurierskiej jest dla mnie nie możliwe a do tego koszt odesłania towaru wyszedł by koło 100zł dla osoby prywatnej jak nie więcej. W z wiazu z czym czy mogę się powołać na "wymiana lub naprawa narażałaby kupującego na znaczne niedogodności "

Czy sprzedawca ma prawo napisać w karcie gwarancyjnej że w przypadku zwrotu towaru zwraca pieniądze tylko za zakup felg za wysyłkę już nie (nadanie paczki do mnie).

Napisałem 29.01.2015 w dniu otrzymania towaru do sprzedającego że towar jest niezgodny z opisem lecz nie dostałem żadnej odpowiedzi dlatego chce wystosować stosowne pismo zanim minie termin

Dodatkowe informacje:

Ja kupujący Konsument.
Sprzedający Przedsiębiorca (firma s.c.)
Jeżeli nie podałem jakichś istotnych informacji bardzo proszę o pytania postaram się uzupełnić informacje jak najszybciej

Pytanie teraz czy mogę się domagać obniżenia ceny (zwrotu 200PLN) na zakup dystansów które zmienią ET felg na pożądany lub wysłanie takowych dystansów.
Możesz żądać obniżenia ceny.

Czy sprzedawca ma prawo napisać w karcie gwarancyjnej że w przypadku zwrotu towaru zwraca pieniądze tylko za zakup felg za wysyłkę już nie (nadanie paczki do mnie).
W karcie gwarancyjnej? Z tego co wiek gwarancja obejmuje raczej wady rzeczy zaś prawo zwrotu (odstąpienia od umowy zawartej na odległość) reguluje Ustawa z 30 maja 2014 O Prawach Konsumenta i to z niej lepiej korzystać.

Napisałem 29.01.2015 w dniu otrzymania towaru do sprzedającego że towar jest niezgodny z opisem lecz nie dostałem żadnej odpowiedzi dlatego chce wystosować stosowne pismo zanim minie termin
Wystosuj list polecony ZPO.

Ostatnia edycja:
Powrót