Reklamacja towaru - sklep odmawia wymiany, chce oddać pieniące.

• Autor wątku Autor wątku radzio_z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radzio_z

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Historia jest krótka. Przedmiotem reklamacji są buty zimowe, które rozdarły się na szwie. Sklep rozpatrzył reklamację i pomimo żądania wymiany na nowe buty lub naprawę, zaproponował zwrot pieniędzy.

Problem w tym, że buty był kupione na promocji i aby dziś kupić analogiczny model, musiałbym zapłacić 220 zł więcej. Dodam że w obecnej ofercie jest bezpośredni następca kupionych przeze mnie butów, co łatwo poznać po identycznym kroju i podeszwie - jedyna różnica to szata kolorystyczna ale formalnie to już inny model.

Pytanie zatem: czy sprzedawca ma prawo odmówić wymiany na nowy egzemplarz i od razu zaproponować zwrot pieniędzy. Znam brzmienie Art. 561. § 3 KC przy czym sformułowanie "wymagałoby nadmiernych kosztów" jest bardzo nieostre.

Kiedy był robiony zakup? Bo przy Konsumencie od 1 stycznia 2023 nie stosuje się już zapisów Kodeksu Cywilnego.

Podepnę się pod temat bo mój problem jest niemal identyczny.
Niecałe dwa lata temu kupiłem wózek na zakupy (taki na kółkach) w sklepie Duka.
Wózek był bardzo fajny ale niestety materiał podtrzymujący stelaż wózka rozerwał się na szwie więc byłem zmuszony go reklamować z tytułu rękojmi.
Składając reklamację zaznaczyłem że chcę wymianę wózka na nowy ale pomimo tego sklep uznając moją reklamację postanowił mi oddać pieniądze tłumacząc że tego modelu wózka już nie ma. Faktycznie tego dokładnie modelu wózka nie ma ale jest w ofercie bardzo podobny niemal identyczny bo o bardzo zbliżonych gabarytach zarówno jeśli chodzi o kółka jak i pozostałe wymiary.
Problemem jest to że za reklamowany wózek zapłaciłem 130 zł bo był w promocji a obecnie dostępny wózek ma cenę regularną 299 zł.
Sklep powołuje się na to że poniesie zbyt dużą stratę wymieniając mi na obecnie dostępny model a ja uważam że nie można rozpatrywać ceny promocyjnej do regularnej i realne wartości wózków są zapewne porównywalne.
Napisałem odwołanie od decyzji tłumacząc że sklep byłby zwolniony z wymiany towaru na nowy gdyby w ofercie nie było żadnych wózków lub byłyby znacząco różniące się w gabarytach lub przeznaczeniu a one są pod każdym względem "bliźniacze".
Odwołanie nic nie dało sklep podtrzymał swoją decyzję że byłby stratny sugerując tym samym że to klient ma byś stratny kupując nowy wózek za wyraźnie wyższą cenę.
Nie przekonała sklepu nawet argumentacja że mogą na nowym paragonie wystawić mi cenę 130 zł czyli taką jak za reklamowany wózek ale nie zmienili decyzji.

Ja uważam że zapis dotyczący wymiany towaru na nowy jest mocno nie precyzyjny ponieważ nie zawiera stwierdzenia że w grę wchodzi tylko wymiana na ten sam model i wydaje mi się że sklep powinien mi wymienić na nowy wózek który ma obecnie w ofercie.

Zastanawiam się co z tym zrobić czy jest szansa na wygraną ?
Pisać do Rzecznika Praw Konsumenta lub Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w celu pozasądowego rozwiązania sporu konsumenckiego ??

Jeśli nie ma szans na wygraną to czy możecie mi przedstawić zapis prawny na podstawie którego sklep ma rację ?

Powrót