Reklamacja towaru w sklepie i długi czas oczekiwania

• Autor wątku Autor wątku OmegaAlfa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OmegaAlfa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,

w dniu 7.01 zgłosiłem reklamację, zakupionej rok wcześniej myszki komputerowej, która ma wady (m.in. przycisk lewy działał "podwójnie oraz zawieszał się przewijak..)
Pan w sklepie (bo reklamowałem tam gdzie kupiłem) podłączył i stwierdził, że wg niego jest wszystko ok, ale przyjął reklamację, powiedział że będą się kontaktowa pod wskazany nr telefonu.

Minęły 3 tygodnie a jakichkolwiek informacji brak. I teraz zastanawiam się jak wygląda procedura, jaki jest czas oczekiwania, na stronie sklepu jest informacja:
Istnieją dwa sposoby zgłaszania reklamacji:

* z tytułu gwarancji (czas zgłoszenia określony jest w karcie gwarancyjnej). Czas na rozpatrzenie reklamacji zależny jest od zasad serwisu lub producenta.

* z tytułu rękojmi (sprzedawca ponosi odpowiedzialność z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem 2 lat od dnia wydania towaru Kupującemu). Czas na rozpatrzenie tego typu reklamacji wynosi 14 dni (dotyczy roszczenia naprawy, wymiany, lub obniżenia ceny). Reklamację z tytułu rękojmi można złożyć wyłącznie w sklepie w którym dokonano zakupu (dane adresowe dostępne są na dowodzie zakupu).

Teraz pytanie jaka opcja dotyczy mojej reklamacji? Bo 2 tygodnie już dawno minęły.
Jeszcze trochę i minie miesiąc od momentu zgłoszenia.
Co to znaczy rękojmia? Bo wg mnie w sklepie, który oferuje nowy towar, nie ma czegoś takiego, tylko normalna gwarancja producenta czy się mylę?

OmegaAlfa napisał:
Teraz pytanie jaka opcja dotyczy mojej reklamacji?
Ty składałeś reklamację, to Ty powinieneś wiedzieć :)
OmegaAlfa napisał:
Co to znaczy rękojmia? Bo wg mnie w sklepie, który oferuje nowy towar, nie ma czegoś takiego, tylko normalna gwarancja producenta czy się mylę?
Polecam zapoznać się przynajmniej z kilkunastoma tematami odnośnie rękojmi, różnicy pomiędzy gwarancją.

Powrót