Reklamacja towaru zakupionego przed 01.01.2023

• Autor wątku Autor wątku grzegorzw78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorzw78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry
W dniu 12.08.2023r. reklamowałem w sklepie odkurzacz ( nie w serwisie producenta), który został zakupiony w listopadzie 2021. Była to reklamacja z tytułu gwarancji. Tutaj mam pytania co do tego:
1. Czy złożona reklamacja dotyczy już nowych przepisów, które obowiązują od 01.01.2023r.?
2. Gdzie znajdę ustawę lub jakiś opis na co się mam powołać?.

Poniżej opis czego to dotyczy:
Odebrała ze sklepu reklamowany odkurzacz w dniu 16.09.2023 ( przypomnę reklamacja była zgłoszona w dniu 12.08.2023). Reklamacja dotyczyła braku ładowania odkurzacza i uszkodzony element gumowy szczotki UV. Przy odbiorze urządzenia otrzymałem informację ze wymieniona została elektroszczotka ( czyli inna szczotka niż była reklamowana), szczotka UV nie została wymieniona. Otrzymałem informację od sprzedawcy, że odkurzacz był w serwisie producenta 18 dni. W sklepie sprawdziłem czy odkurzacz działa i widziałem nową elektroszczotkę. Po przyjechaniu do domu i zamontowaniu elektroszczotki okazało się ze odkurzacz z elektroszczoką chodzi bardzo głośno - wina ewidentna elektroszczotki. Po przyjrzeniu się tej nowej elektroszczotce musze stwierdzić ze element ten jest zamiennikiem nie posiada oryginalnej naklejki producenta Electrolux.

Może ktoś pomoże co dalej mogę zrobić w tej sprawie. Na jakie ustawy się powołać.

W przypadku towarów kupionych przed 1 stycznia 2023 r. obowiązują zasady reklamacji z tytułu rękojmi albo gwarancji producenta.
Pytanie zasadnicze - kiedy kupiłeś ten odkurzacz i do tej pory reklamowałeś z tytułu gwarancji czy rękojmi?
Czy kupiłeś to jako konsument czy firma?
Jeżeli będziesz chciał powoływać się na rękojmię to podejrzewam, że jest to już drugi rok jej trwania, więc konsument udowadnia, że wada wynika z przedmiotu a nie użytkowania.
Co sprzedawca powiedział, jak mu zgłosiłeś, że nie naprawili szczotki UV?

Odkurzacz kupiłem w grudniu w 2021r. i reklamowałem go z tytułu gwarancji u sprzedawcy ( nie u producenta). Sprzedawca przekazał mi ze jest tylko pośrednikiem między mną a producentem. Za nic nie bierze odpowiedzialności.
Kupiłem odkurzacz jako konsument.

Zgłosiłem sprzedawcy, że jest nie wymieniona elektroszczotkę UV to mi przekazał że to nie podlega reklamacji.

Idź w rękojmię. Tylko poszukaj rzeczoznawcę, który potwierdzi Twoje stanowisko. Jeżeli była to gwarancja to sprawdź w karcie gwarancyjnej czy faktycznie szczotki UV nie podlegają jej.

Złożyłem reklamację z tytułu rękojmi i zobaczymy jaka będzie decyzja. Napisze na forum.

Pamiętaj tylko, że mają 14 dni na poinformowanie o ustosunkowaniu się do reklamacji.

Jak traktować taką informację, którą otrzymałem przed chwilą ze sklepu?
"Otrzymaliśmy informację z serwisu iż ekspertyza ulegnie wydłużeniu. Przepraszamy za niedogodności związane z czasem oczekiwania na rozpatrzenie reklamacji. Gdy sprzęt powróci z serwisu gwaranta, otrzyma Pan niezwłoczną informację z zaproszeniem do marketu"

Urządzenie było zgłoszone z tytułu rękojmi w dniu 18.09.2023.

Nic nie znaczy. Masz mieć odpowiedź po 14 dniach - odrzucają albo uznają.Brak odpowiedzi oznacza uznanie reklamacji. Jak dalej będą problemy to napisz do rzecznika konsumentów przy UoKik-u.

W dniu 18.09.2023 oddałem do reklamacji z tytułu rękojmi odkurzacz. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnej informacji o reklamacji. Dzisiaj miła 14 dni od zgłoszenia. Czy w dniu jutrzejszym mogę udać się do sklepu i żądać zwrotu gotówki - bo takie żądanie było zgłoszone.

Powrót