Reklamacja TV Samsung

• Autor wątku Autor wątku kowalmisiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kowalmisiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam.

Kupiłem ponad rok temu TV Samsung UE55KS7000. Od samego początku miałem z nim problem. Nie będę się rozpisywał na temat tego problemu bo większość osób to nie będzie interesować. Z grubsza tylko powiem że telewizor kosztował mnie z ratami licząc 5300zł. Kupiłem go bo ma matryce 100hz i powinien być na nim płynny obraz. Problem w tym że podczas oglądania filmów jest wszystko dobrze a podczas oglądania TV satelitarnej ciągle są widoczne szarpnięcia obrazu.

Po kilku tygodniach użytkowania zadzwoniłem do techników Samsunga a oni mi powiedzieli że nic na to nie poradzą i najlepiej wyłączyć tryb Auto Motion Plus (tryb upłynnienia obrazu). Po jego wyłączeniu szarpnięć niema ale obraz jest dla mnie zbyt wolny (można powiedzieć że widać czasem klatkowanie).

Czytałem wiele porad w internecie na temat tego problemu i mnóstwo osób ma ten problem co ja. Zgłaszałem problem telefonicznie i pisałem na oficjalnym forum Samsunga o tym problemie ale technicy przestali odpowiadać bo nie mają pomysłu co zrobić. Co więcej dużo osób zaczęło pisać w tym temacie o tym problemie.

Można powiedzieć że firma Samsung się na nas wypięła. Najbardziej nie rozumiem tylko stwierdzenia technika który mi powiedział przez telefon że najlepiej wyłączyć ten tryb. Skoro kupiłem telewizor z matrycą 100hz po to żeby móc z niej korzystać i dlatego dopłaciłem 2500zł więcej do telewizora a oni mówią żeby z tego nie korzystać?

Czy ja mogę w jakiś sposób wyegzekwować od nich naprawy tego problemu lub zwrotu pieniędzy?

Już nie pamiętam czy ktoś mi to powiedział (technik samsunga) czy wyczytałem to w internecie że to nie podlega reklamacji. Dlatego chciałem się poradzić na forum prawnym na ten temat. Czy może tak być że coś czyli opcja w TV źle działa i może producent odmówić reklamacji?

Ponad miesiąc temu zadzwoniłem do samsunga zgłosić reklamację. Po tygodniu przyjechał do mnie serwisant Samsunga z Krakowa. Pooglądał ze mną TV i powiedział że to jest wada oprogramowania i że on nic z tym w stanie nie jest zrobić ale potwierdza że problem istnieje. Następnie powiedział że zgłosi problem do Samsunga i mam się uzbroić w cierpliwość. No i teraz już tak czekam jak idiota a minął już ponad miesiąc. Zaczynam żałować że nie zawiozłem TV do MediaMarkt i nie oddałem im go. Chyba wtedy by musieli w Ciągu miesiąca coś zrobić :(

Problem w tym, że to raczej nie jest wada istotna, więc raczej marne szanse na rozpatrzenie pozytywne reklamacji. Czy w ofercie było cokolwiek o tym, że obraz będzie idealnie płynny? Nie.

W ofercie było, że matryca potrafi odświeżać z częstotliwością 100 Hz. I zapewne odświeża. No, tylko że w sygnale TV sat nie masz 100 ramek/s, tylko 25/s, więc pozostałe brakujące ramki muszą być wygenerowane programowo. Czasem działa to lepiej, czasem gorzej, ale w żaden sposób nie umniejsza to faktu, że TV ma matrycę 100 Hz. Funkcje "upłynniania" zawsze bazują na jakiś heurystykach, które mają na celu uzupełniać informacje brakujące w obrazie. Jeśli źródło sygnału jest słabe to oprogramowanie upłynniające obraz może się gubić i wprowadzać artefakty.

Rozwiązanie: wyłącz funkcję jak korzystasz ze źródeł o niskiej jakości (TV sat) i tyle.
Poza tym po prostu trzeba poczekać na upgrade firmware TV, może poprawią, może nie.

BTW: Też mam Samsunga 55, ale z serii 8000 i jakoś nie zauważyłem problemów, ale może ma inny soft.

Ostatnia edycja:
Jeśli masz Samsunga i oglądasz TV Sat to włącz sobie np Nat Geo People HD i tam chodzi DR POL. Tam zawsze widzę zacięcia. Ale to nie tylko na tym kanale widzę. Widziałem problem również na National Geographic HD,discovery science hd, H2 HD. Ra na meczu na Canal+ HD. Ogólnie bardzo często się to zdarza. Na oficjalnym forum samsunga na ten tylko już czekm temat pisałem. Powiedzieli żebym sprawdził jak youtube działa i sami mi podesłali filmik testowy. W pewnym ujęciu tego filmiku okazało się że też szarpie obrazem. Wtedy mi powiedziano że mam zgłosić reklamacje i żeby przyjechał technik sprawdzić to. Technik przyjechał i powiedział że to jest wina oprogramowania i on nic tym nie jest w stanie zrobić. Powiedział że zgłasza ten problem dalej i mam czekać na odpowiedź samsunga. Tylko już czekam ponad miesiąc i nic. Czy w tej chwili mogę czegoś się od nich domagać?

jaką masz antene ?

jaki platformę
jaki tuner

Antena 120cm ustawiona idealnie. Na 3 różnych tunerach Sat sprawdzane o ten sam efektem. W innym pokoju do tej samej instalacji antenowej podłączony stary Tv Samsung i to chodzi dużo lepiej (płynniej).

Taką odpowiedź dał mi samsung na moją reklamacje.

Kod:
Uprzejmie dziękuję za kontakt z Centrum Obsługi Klienta firmy Samsung.

Rozumiem, że auto motion plus nie działa poprawnie.
Po zapoznaniu się z historią napraw telewizora, mogę potwierdzić, że serwis nie stwierdził nieprawidłowości w działaniu urządzenia.
Dodam jeszcze, że nie notujemy zgłoszeń o podobnej tematyce.
Sama funkcja auto motion plus to funkcja poprawiająca płynność odtwarzania obrazu. Jeśli użycie funkcji Auto Motion Plus na danym sygnale dostarcza błędów, to należy albo ją dostosować poprzez ustawienia użytkownika lub całkowicie wyłączyć.

Z chęcią udzielę odpowiedzi na ewentualne następne pytania.

Powiedzcie mi jak z nimi walczyć? Czy jest tu na forum jakiś prawnik który widzi światełko w tunelu żeby tą sprawę wygrać? Wkurzyli mnie na tyle że chciał bym ten TV już im oddać i żeby mi kasę zwrócili.

Jak bym się sam do nich nie odezwał to bym nawet nie dostał żadnej odpowiedzi na moją reklamacje. Po prostu mnie olali. Twierdzą że technik nie stwierdził żadnych nieprawidłowości a osobiście mi powiedział że widzi problem i ma im to zgłosić i mam czekać na odpowiedź ze strony Samsunga. Dostałem też od technika dokument w którym piszę że przy włączonej opcji Auto Motion Plus widać szarpanie obrazem. A oni twierdzą że technik nie stwierdził żadnych nieprawidłowości.

Jak z nimi walczyć? Czy jest tu ktoś kto by się tego podjął i czy ta sprawa jest do wygrania? No i ile by to kosztowało?

A na sygnale z innego źródła jest ok?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Na youtube też to widziałem.
Na filmach niema problemu.
Ogólnie tv nie radzi sobie z telewizją.
Filmy są nadawane zazwyczaj w 24 fps i tu jest ok
TV nadaje z 25 fps a tv musi podnieść to do 50 i tu się zaczyna problem że jedne kanały dobrze idą a inne szarpią z tą ich super technologią.

To nie jest wada istotna. Wyłącz to na sygnale, na którym nie działa i tyle.

No wszystko fajnie ale jak miał bym co przełączę kanał to wyłączać lub włączać tą funkcje co zajmuje z 20 sekund to sorry ale by mnie szlak trafił. Samsung ma gdzieś swoich klientów i tylko patrzą co roku żeby nowy model wprowadzić. A wcale go nie testują tylko wypuszczają żeby $ liczyć. To nie tylko u mnie występuje ten problem. We wszystkich nowych TV Samsunga jest taki problem i to widać nie tylko na forach poświęconych technice Audio-wideo ale i na oficjalnym forum Samsunga. W Polsce jest kilka naście stron z tym problemem na oficjalnym forum Samsunga ale np w Niemczech na oficjalnym forum Samsunga jest chyba koło 600 stron z problemami Auto Motion Plus również w najnowszej serii 2018. Syf sprzedają nieprzetestowany.

Ja każdemu odradzam kupowanie produktów tego producenta a szczególnie TV!!!

Temat merytorycznie został wyczerpany, reszta tu już na forum technicznym. Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót