M
milunia14
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
witam, proszę o informację w jaki sposób mogę wymóc na stolarzu, który wykonywał zabudowę szafy w przedpokoju w moim mieszkaniu, należyte wykonanie przedmiotu umowy. W kwietniu 2021 roku zamówiłam usługę wykonania zabudowy stałej szafą z drzwiami suwanymi. Usługa została wykonana 26.04.2021 r. W mieszkaniu trwał jeszcze remont i dopiero 30 maja 2021 roku zaczęłam przewozić rzeczy do mieszkania. Wtedy zauważyłam, że drzwi suwane są źle wymierzone i jest utrudniony dostęp do półek zabudowanych za drzwiami oraz nie ma możliwości korzystania z pantografu opuszczanego wieszaka, na czym najbardziej mi zależało. W dniu 31.05.2021 r. została telefonicznie zgłoszona stolarzowi wada w wykonaniu usługi, stolarz nie podjął żadnych działań, które mogłyby rozwiązać problem. Ponownie zwróciłam się ustnie do stolarza o usunięcie wady w dniu 29.09.2021 r. w jego zakładzie stolarskim, stolarz umówił się na spotkanie w dniu 04.10.2021 r. ale w wyznaczonym dniu nie pojawił się w moim mieszkaniu. Kilka dni później sms-em zaproponował termin 19.10.2021 r., zgodziłam się odpisując na jego sms-a. Niestety w wyznaczonym przez siebie dniu stolarz nie pojawił się. Ostatecznie do spotkania doszło pod koniec października, stolarz przyszedł nieprzygotowany, nie miał ze sobą miary i ustaliliśmy, że w pierwszych dniach listopada przyjdzie zdjąć pomiary drzwi suwanych żeby wykonać je prawidłowo. Niestety stolarz nie wywiązał się z danego słowa. W dniu 10.12.2021 roku wystosowałam oficjalne pismo reklamacyjne do stolarza. Ze strony internetowej doręczyciela przesyłki wynika, że moje pismo zostało odebrane w dniu 13.12.2021 r. Do dnia dzisiejszego nie mam żadnej odpowiedzi na swoją reklamację. Proszę o informację jakie działania mogę jeszcze podjąć żeby wymusić na stolarzu usunięcie wady w wykonaniu usługi lub zwrot pieniędzy, którymi mogłabym zapłacić za poprawne wykonanie drzwi innemu stolarzowi. Na stronie internetowej uokik jest informacja, że o pomoc w polubownym załatwienie sprawy mogę ubiegać się dopiero po roku od pierwszego zgłoszenia reklamacji stolarzowi, czy rzeczywiście muszę czekać aż do czerwca 2022 roku?