Reklamacja ustna - wymogi formalne i konieczne

• Autor wątku Autor wątku blazej42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blazej42

Użytkownik
Odpowiedzi
293
Witam ,

Jakie muszą być spełnione warunki reklamacji ustnej z tytułu rękojmi , podczas przedstawiania jej
podczas rozmowy ze sprzedającym , tak aby uniknąć odrzucenia jej przez niego ?

Czy i w jaki sposób mogę takiemu sprzedawcy udowodnić w dalszym oczekiwaniu na odpowiedź reklamacyjną ,że w danym dniu złożyłem u niego reklamację ustną o danej treści ?

Czy jako klient składający reklamacje z tytułu rękojmi mogę żądać wykonania / wydania INNEJ usługi , INNEJ -rzeczy/ przedmiotu za kwotę o TEJ SAMEJ WARTOŚCI co reklamowana usługa , rzecz/ przedmiot ? Czy mogę tylko i wyłącznie żądać ? :

-naprawy towaru/ sposobu wykonania usługi
-wymiany towaru na nowy , wolny od wad
-obniżenia ceny towaru
-odstąpienia od umowy

Dziękuję bardzo za odpowiedzi .

Jakie muszą być spełnione warunki reklamacji ustnej z tytułu rękojmi , podczas przedstawiania jej podczas rozmowy ze sprzedającym , tak aby uniknąć odrzucenia jej przez niego ?
Nie ma takich "warunków" reklamacji, które uniemożliwiają jej odrzucenie przez sprzedawcę.

Czy i w jaki sposób mogę takiemu sprzedawcy udowodnić w dalszym oczekiwaniu na odpowiedź reklamacyjną ,że w danym dniu złożyłem u niego reklamację ustną o danej treści ?
Reklamacja złożona ustnie jest praktycznie niemożliwa do udowodnienia.

Czy jako klient składający reklamacje z tytułu rękojmi mogę żądać wykonania / wydania INNEJ usługi
Nie. Ewentualnie "usług" (a raczej czynności) wynikających z procesu reklamacyjnego ujętych w 561[1]-561[4] kc w tym tych dotyczących konsumenta jeśli jesteś nim w rozumieniu art 22[1] kc.

Czy mogę tylko i wyłącznie żądać ? :

-naprawy towaru/ sposobu wykonania usługi
-wymiany towaru na nowy , wolny od wad
-obniżenia ceny towaru
-odstąpienia od umowy
Ewentualnie naprawienia szkód związanych z wadliwym działaniem rzeczy.

przedmiotu za kwotę o TEJ SAMEJ WARTOŚCI co reklamowana usługa , rzecz/ przedmiot ?
Nie.

Powrót