Reklamacja w Vision Express

• Autor wątku Autor wątku napoleon123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

napoleon123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W grudniu 2020 zakupiłem markowe oprawki ze szkłami korekcyjnymi w salonie VE, w ciągu 2 lat gwarancji 2 razy reklamowałem te oprawki ponieważ puchły gumowe zauszniki, za każdym razem reklamacje były uznawane, przy 2 reklamacji w czerwcu 2022 pani wydająca mi NOWE oprawki w salonie VE poinformowała mnie że gwarancja biegnie od tego momentu od nowa na te konkretnie oprawki, teraz w marcu reklamowałem znowu po raz 3 te same oprawki i reklamację odrzucono z powodu wygaśnięcia gwarancji, przy wyjaśnianiu sprawy w salonie poinformowano mnie że pomimo tego że oprawki były wymieniane na nowe to gwarancja się nie przedłużyła bo oprawki są integralną częścią ze szkłami i tylko tak by mogła być gwarancja przedłużona a że wymieniałem same oprawki to już mnie to nie obejmuje, czy to jest zgodne z zapisem kodeksu że przy wymianie na towar nowy gwarancja się odnawia ? dodam że przy wymianie na nowe oprawki nie otrzymywałem nowego paragonu zakupu

napoleon123 napisał:
gwarancja biegnie od tego momentu od nowa
Gwarancja a rękojmia (reklamacja) to dwa różne rodzaje uprawnień. Jeżeli chodzi o gwarancję to jej warunki (np. czas trwania) powinny być zawarte w umowie gwarancyjnej natomiast samo "odnowienie" okresu gwarancji wynika już z przepisów.
Przepis prawny:
art. 581 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.
§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.
Może się Pan zwrócić do gwaranta o udostępnienie Panu kopii takiej umowy w celu sprawdzenia czy opisane uszkodzenie jest objęte gwarancją. Natomiast osobną kwestią jest reklamacja. Reklamacja służy do realizacji uprawnień wynikających z rękojmi, w tym przypadku z uwagi na to że przedmiot wydano pierwotnie w grudniu 2020 roku to uprawnienia z rękojmi wygasły w grudniu 2022 roku.

Powrót