Reklamacja windykacji i termin rozpatrzenia

• Autor wątku Autor wątku le$
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

le$

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
mam nastepujacy problem na ktory nie moge znalezc poprawnej odpowiedzi i dzialania.
Pare lat temu bylem abonentem telefonii komorkowej i po ukonczeniu okresu umowy rozwiazalem umowe w terminie (bedac juz za granica RP). Jakiez bylo moje zdziwienie kiedy po roku od rozwiazania dostalem pismo z KRUK SA o przejeciu mojej "wierzytelnosci" wzgledem sieci i nakazie platnosci za ostatni miesiac umowy. Zdziwiony, ze jakakolwiek platnosc zostala zapomniana uregulowalem zaleglosc, wplacajac ja na konto kruka.sa.( Wiem, ze wszelkiego rodzaju wezwania do zaplaty uiszcza sie , a potem dochodzi ew. reklamacji.) Jednakze sprawa nie dawala mi spokoju, gdyz nie w moim stylu jest "zapominanie" o jakichkolwiek zobowiazaniach ! Sprawdzilem wiec historie operacji w moim banku, gdzie czarno na bialym widnieje polecenie zaplaty za rzeczona fakture. W zwiazku z tym wystosowalem pismo i emaila do Kruk SA wdniu 8 XII 2011 o zwrot wyludzonej kwoty dolaczajac kopie wyciagu bankowego o dokonanym przelewie. Jednoczesnie wyslalem emaila do Orange z reklamacja sprzedazy wierzytelnosci z kopia przelewu bankowego.
Mija miesiac i ani jedna ani druga firma nie poczuwa sie w obowiazku do odpowiedzi na moje pisma. W zwiazku z tym postanowilem zwrocic sie o pomoc do Forum Prawnego o wskazanie sposobu i/lub instytucji , ktore pomoglyby przywalac do porzadku w/w instytucje.
I jeszcze jedna uwaga: kwota roszczenia nie jest dla mnie wazna, lecz sposob postepowania w stosunku do obywatela, ktorym moglby byc kazdy z nas.
Pozdrawiam
le$ UK

Powrót