Reklamacja wycieczki prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Sarthan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sarthan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, Ponad półtora miesiąc temu po powrocie z wycieczki zagranicznej złożyłem reklamację. Treść i przedmiot reklamacji na ten moment nie są istotne natomiast biuro podróży w regulaminie zapisało ze udziela odpowiedzi w terminie 45 dni. Tydzień po tym terminie wysłałem im wezwanie do zapłaty w związku z brakiem odpowiedzi na reklamacje. Po kolejnych dwóch tygodniach dostałem odpowiedz na reklamacje (negatywna). Czy powinienem odwołać się od odpowiedzi na reklamacje czy iść w kierunku wyegzekwowania uznania reklamacji ze względu na brak odpowiedzi w regulaminowym czasie?

Podaj date kiedy zakonczyles wycieczke, date odbioru reklamacji (list za potwierdzeniem odbioru?) przez biuro i date ich odpowiedzi. I podaj czego domagales sie w swoim pismie reklamacyjnym.

Wycieczka skończyła się 21 września, reklamacje złożyłem 23 września przez formularz na stronie biura (mam potwierdzenie na mailu), data odpowiedzi na reklamacje z biura podróży 27 listopada, wezwanie do zapłaty wysłałem 9 listopada a list doręczono wg zwrotki 14 listopada. W piśmie żądałem wypłaty odszkodowania w wysokości 3tys zł co stanowi trochę mniej niż polowe kosztów wycieczki (otrzymaliśmy pokoj rzekomo w lepszym standardzie niż w wykupionym który okazał się gorszy a niezgodność trwała około polowe pobytu).

Niestety ale termin na odpowiedz w ciągu 30 dni w nowej ustawie juz nie istnieje.
Na obecna chwile pozostaje ci kontakt z rzecznikiem konsumentów lub sprawa sądowa o ile potrafisz udowodnić, że biuro nie wywiązało się z umowy.

O zmianie w ustawie wiem. Pytanie tylko czy jeżeli nie wysłali mi odpowiedzi w terminie przewidzianym w regulaminie wycieczki to czy to daje mi prawo uznania reklamacji za zasadną?

18.1 Reklamacje związane z realizacją imprezy można
składać pisemnie do organizatora imprezy
turystycznej na adres: Dział TUI Poland Sp.
z o.o. ul. Wołoska 22a, 02-675 Warszawa albo
bezpośrednio do agenta turystycznego za
pośrednictwem którego umowa została zawarta
albo na formularzu reklamacyjnym dostępnym na
stronie www.tui.pl (dotyczy wyłącznie reklamacji
wnoszonych po zakończeniu imprezy turystycznej)
w terminie 45 dni od dnia zakończenia imprezy
turystycznej. W reklamacji Klient zobowiązany
jest wskazać uchybienia w sposobie wykonywania
umowy oraz określić swoje żądania. Reklamacje
TUI rozpatruje w terminie 45 dni od dnia ich
otrzymania.

To tylko wew. regulacje, nie oznacza to, ze z automatu uznają reklamacje za uznaną.

Powrót