Reklamacja -> wymiana na nowy, wadliwy towar

• Autor wątku Autor wątku ukasz112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukasz112

Cześć!

Nie więcej niż miesiąc temu kupiłem sobie produkt w sklepie internetowym;
Produkt przestał działać, więc wgłębiłem się w prawo konsumenckie, napisałem reklamację z tytułu rękojmi z żądaniem wymiany produktu na nowy. Dodam, iż produkt całkowicie przestał działąć (wada istotna). Moja reklamacja została rozpatrzona pozytywnie i dostałem nowy produkt:

1. Produkt po wymianie był w tym samym opakowaniu co produkt 1.
2. Na mojej reklamacji widniało tylko "Wymieniam na nowy" i podpis. Brakowało jakiegokolwiek numeru nowego produktu. Jest to dla mnie rzecz niewiadomego pochodzenia i nie mam pewności, że to faktycznie nowy produkt.

Dodatkowo:
Ten właśnie nowy, niewiadomy produkt zaraz po wyjęciu z opakowania okazał się również wadliwy. Co prawda nie jest to wada całkowita, ale obniżająca jakość produktu (Ponieważ jest to skomplikowane urządzenie, to wadę mogę porównać np do niedziałającego przycisku w telefonie, albo zepsutego głośnika w odtwarzaczu)

Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Napisać zażalenie do tamtej reklamacji, czy nową reklamację i zażądać ponownej wymiany z powodu tego, że wsadzili mi nie w pełni sprawy produkt?

Na podstawie Kodeksu Cywilnego art. 560, rzecz wymieniana powinna być bez wad. Skoro tak nie jest, przysługuje Tobie prawo odstąpienia od umowy. Odstąpienie następuje za zwrotem poniesionych przez Ciebie wszelkich kosztów, np. przesyłek towaru - Kc art. 494. Oczywiście możesz powtórnie żądać wymiany, jeżeli to ma sens, np. ze względu na niską cenę. Pamiętej o żądaniu zwrotu kosztów przesyłek na podstawie Kc art. 561_2.

Ostatnia edycja:
bebo napisał:
Odstąpienie następuje za zwrotem poniesionych przez Ciebie wszelkich kosztów, np. przesyłek towaru - Kc art. 494.

Nie rozpędziłeś się za bardzo...?

bebo napisał:
arturoooo, czy Ty czytałeś w ogóle ten przepis, że tak dopytujesz?

Zlozylem reklamację z tytułu starej ustawy (podajac odpowiednie paragrafy); kobitka z firmy nieproszona mi odpisala, ze reklamacje mogę zlozyc z ustawy (odkryła amerykę), rękojmii bądź gwarancji. Napisalem jej, ze sie wyglupiła z tym tekstem; pomijam fakt, ze gwarancji na ten produkt nie bylo.

Wnioski wyciągnij sam.

arturoooo, jakie paragrafy podałeś, jeżeli ustawa ich nie ma? Jakie wnioski, bo piszesz o czymś, co nie dotyczy wątku.

Art. 494 Kc mówi o zasadach odstąpienia od umowy, których nie ma w ustawie.

Powrót