Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z opisem

• Autor wątku Autor wątku Kotletos23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kotletos23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam dość skomplikowaną sytuację.
Mianowicie zakupiłem na Allegro laptopa od firmy która zajmuje się skupem oraz naprawą sprzętu firmy Apple.

Laptop opłacony przyszedł , wszystko zgodne ze zdjęciami.
Po aktualizacji postanowiłem sprawdzić jak sprzęt się sprawuje pod obciążeniem programu do obróbki wideo, a tu niemiła niespodzianka.

Sprawdzam okazuje się ,że otrzymałem zupełnie inny laptop (o wiele słabsze parametry mimo ,że sprzęt który otrzymałem był 2 lata młodszy). Wiadomość do sprzedającego i prośba o dosłanie poprawnego sprzętu. Sprzedawca stwierdził ,że nie ma takiego laptopa u siebie i ,że może zwrócić pieniądze.

Ze względu na to ,że zakupiłem te konfigurację z opisu aukcji w bardzo atrakcyjnej cenie (około 900zł różnicy do innych aukcji ,gdzie tamte laptopy są w bardzo dobrej kondycji ,a ten miał mieć lekkie wgięcie w obudowie) , postanowiłem iść w zaparte, odesłałem laptop w ramach reklamacji z tytułu rękojmi oraz zaznaczyłem ,że proszę na wymianę błędnie przysłanego sprzętu na taki odpowiadający aukcji lub o lepszych parametrach.

Wcześniej jeszcze sprzedawca oskarżył mnie w wiadomościach o wyłudzenie i wysyłał mi linki do moich mediów społecznościowych. (oczywiście sytuacja zgłoszona do Allegro)

Teraz pytanie skoro sprzedawca nie ma takiego laptopa na stanie. Okazało się także ,że laptopa o podanych przez sprzedawcę parametrach nie da się nigdzie na aukcjach dostać. To czy może być zmuszony do zakupienia na innej aukcji laptopa o delikatnie lepszej konfiguracji tzn. 16 GB RAM zamiast 8GB RAM jak wypisał w aukcji?

Czy jeśli sprzedawca dodał do opisu informację "ostatnie 4 zdjęcia aukcji przedstawiają przedmiot sprzedaży" , jest możliwe ,by powoływać się na stan fizyczny sprzętu ze zdjęć?

Czy jeśli sprzedawca dalej będzie się upierał na zwrot pieniędzy to czy mam prawo wystąpić z oskarżeniem do sądu i jakie mam szanse na wygraną?

Czy jeśli sprzedawca dodał do opisu informację "ostatnie 4 zdjęcia aukcji przedstawiają przedmiot sprzedaży" , jest możliwe ,by powoływać się na stan fizyczny sprzętu ze zdjęć?
Zależy co reklamujesz. Jeśli konfigurację to na zdjęciach jej raczej nie widać.

Czy jeśli sprzedawca dalej będzie się upierał na zwrot pieniędzy to czy mam prawo wystąpić z oskarżeniem do sądu i jakie mam szanse na wygraną?
Nie widzę sensu w takim pozwie. Przeczytaj uważnie art. 561 kc jeśli korzystałeś z rękojmi.

Powrót