Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową - terminy

• Autor wątku Autor wątku jaroslaw71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaroslaw71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Proszę o pomoc w temacie dochodzenia roszczeń z tytułu niezgodności towaru z umową.
Z tego co wiem konsument ma 24 miesiące na zgłoszenie reklamacji z tytułu niezgodności z umową. Przy tym obowiązuje termin od ujawnienia wady, w którym należy zgłoszenie złożyć - 30 dni?
Czy wobec tego jeśli ujawnia się wada towaru w ostatnim dniu okresu 24 miesięcznego, mam cały czas 30 kilka dni na zgłoszenie tego faktur sprzedawcy?
Reasumując -> czy muszę natychmiast zgłosić się z urządzeniem do sprzedawcy, czy mogę wykorzystać okres tych 30 dni?

p.s. temat oczywiście nie jest czysto hipotetyczny, zepsuł mi się sprzęt AGD i na paragonie zakupowym widzę, że jutro jest ostatni dzień w którym obowiązuje termin 24 mies.

Dz.U.2002.141.1176
Art. 9.1.Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie zawiadomienia przed jego upływem

Oczywiście w OBI nie przyjęto sprzętu - minęły 24 mies i 3 dni od daty wydania. Nie ważne dla nich, że mam 2 miesiące od stwierdzenia wady towaru na powiadomienie ich o tym fakcie.
Czy mają jakieś podstawy, aby uniknąć odpowiedzialności ?

Właśnie przygotowuję pismo. Dam znać jaki wynik (odpowiedź) OBI.

Nie wierzę, otrzymałem odpowiedź z OBI po 40 minutach od wysłania reklamacji.
Cyt. część odpowiedzi :
"uprawnienia które Pan przytoczył są jak najbardziej poprawne, jednak obowiązują konsumenta, któremu nie minął 2 letni okres ochrony."

I co dalej w takiej sytuacji? Czy rzeczywiście uprawnienia dot. 2-mies terminu na zgłoszenie stwierdzenia wady towaru nie obejmują konsumenta, który zgłasza po okresie 24 miesięcy od wydania towaru?

Zwróciłem się do OBI aby przytoczyli mi przepisu na podst. którego podjęli decyzję o nieprzyjęciu towaru jako niezgodnego z umową.
Odpisali że :
'w 2008 weszła "instrukcja postępowania w sprawie zgłoszenia przez kupującego zarzutu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową na podstawie przepisów ustawy z dnia 27.07.2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz.Ust. nr 141, poz 1176 z póź. zm.)".
Do tego dodali że w pkt. II "Termin złożenia zawiadomienia" jest zapis "po upływie dwóch lat od wydania towaru sprzedawca jest wolny od odpowiedzialności z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umowa".

Zaznaczyli, że instrukcja jest dostępna w sieci i oczywiście jej nie załączyli. Nie potrafię tej instrukcji odnaleźć. Czy ktoś ma do niej dostęp?
Co mogę dalej zrobić z tą sprawą?

Powrót