Reklamacja z tytułu rekojmi, a mobilne serwis producenta

• Autor wątku Autor wątku Kacpeer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacpeer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
Jak mogę interpretować terminy obowiązujące przy poniższej sprawie:
1. 8 grudnia po powrocie z urlopu zgłosiłem reklamację do sprzedawcy z tytułu rękojmi - przestała działać komora zamrażalnika w lodówce, co poskutkowało rozmrożeniem całej zawartości komory zamrażarki i uszkodzeniem parkietu. Dodatkowo w późniejszym czasie przestałą działać komora chłodziarki.
2. 19 grudnia nastąpił kontakt z serwisu producenta w celu ustalenia terminu naprawy - został zebrany wstępny wywiad i zamówiono części do naprawy.
3. 21 grudnia została wykonana pierwsza próba naprawy sprzętu - zakończona niepowodzeniem. Serwis poinformował mnie, że muszą zmówić dodatkowe części - 2 parowniki, kompresor (czyli praktycznie komplet podzespołów odpowiadających za chłodzenie).
4. Obecnie oczekuję na kontakt serwisu w celu umówienia kolejnego terminu naprawy...

W dniu dzisiejszym mijają 3 tygodnie odkąd lodówka służy mi jako dodatkowy mebel w kuchni.
Od którego dnia/punktu mogę liczyć rozpoczęcie naprawy mojego sprzętu?
Po upływie jakiego czasu mogę żądać od sprzedawcy zwrotu środków.wymiany sprzętu na nowy?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wklej formularz reklamacji. Zasłoń dane.
Na ten moment nie wiadomo, czy w ogóle i do kogo złożyłeś reklamację.

Reklamacja złożona do sprzedawcy z tytułu rękojmi - zgłoszenie w załączniku.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jest powołanie się na rękojmię, data i roszczenie.
Nie widzę natomiast do kogo zostało to złożone.

Nie widzę tego na formularzu.

Jeżeli jest (jakość zdjęcia jest bardzo niska), jest to prawidłowa reklamacja i została uznana.
Pułapką jest zgoda na naprawę. Sprzedawca może odbić piłeczkę, że jest w trakcie naprawy a trwa to w związku z oczekiwaniem na części.

Gdyby tak napisał, odpisałbym, że tak długi czas oczekiwania na naprawę stoi w sprzeczności z celem umowy i jest naruszeniem praw konsumenta.

Wezwij do wymiany w związku z milczącym uznaniem reklamacji, której żądaniem byłą wymiana.

Powrót