Reklamacja z tytułu Rękojmi

• Autor wątku Autor wątku lukaszmaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszmaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam pytanie. Złożyłem reklamacje z tytułu rękojmi (wymiana towaru na wolny od wad) u sprzedawcy w jednej z sieci ze sprzetem rtv (telewizor z nierownomiernym podswietleniem matrycy, problem znany w tego typu matrycach szeroko komentowany na forach i z tego co wyczytałem reklamacje nie są uwzgledniane - tłumaczenie serwisu że ten typ tak ma)
Stąd moje pytanie jeśli TV wróci z serwisu i tak jak powiedział serwisant ze na 90% wróci w takim stanie jakim go zabiera, mam prawo nie zgodzić się z odbiorem wadliwego produkty? Jakie dalsze kroki musiałbym podjąć ? Udać się do rzecznika w swoim mieście, poszukać rzeczoznawcy ?? Produkt z koncem miesiąca bedzie miał rok od zakupu.

Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.

zanim cokolwiek podpiszesz i odbierzesz (telewizor) zażądaj zaznajomienia się z decyzją na reklamację oraz jej uzasadnienia.

Nie może być odmowa na podstawie "nie bo nie" albo " nie bo ten typ tak ma"

Przedsiębiorca albo odrzuci reklamację w całości i wtedy musi wskazać podstawę prawną (który przepis) oraz podać powody swojego twierdzenia. Jeżeli przyzna że usterka jest ale powstała z twojej winy to musi posiadać dowody na takie twierdzenie.

Jeżeli ją uzna ale odmówi spełnienia Twojego żądania to patrz wyżej.

Jeżeli ją uzna w całości to problemu nie ma.

Ze sprzedawcą nie wdawaj się nawet w polemikę bo w większości on będzie po Twojej stronie tylko do momentu kiedy wyjdziesz z opłaconym towarem za kasę. Później już na niego nie licz. Choć są wyjątki. To Ty jednoosobowo na ten moment walczysz z przedsiębiorcą i to Ty masz wiedzieć czego chcesz, jakie masz prawa. A jak czegoś nie wiesz to przyjdz następnego dnia jak się dowiesz.

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak jak myślałem,reklamacja nie została uwzględniona. Czy mogę coś jeszcze zrobić w tym temacie ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Serwis wkońcu zgodził się na wymiane na model inny gdyz mojego juz nie produkują. Stąd moje pytanie czy obowiązuje mnie w tym przypadku 14 dniowy okres na zwrot jesli coś "wyskoczy" ?

Powrót