Reklamacja za niesłuszne pobrane z konta pieniądze w Plusie

• Autor wątku Autor wątku Rockowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rockowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Od prawie 2 miesięcy mam problem z Plusem. W dniu 2.03.2015 zaczęto mi naliczać pieniądze za transmisję danych i w ten sposób z konta zabrano mi kilkadziesiąt złotych. Nie korzystałam z internetu w telefonie, a jedynie z usługi GG Plus, która miała być aktywna do 15.03.2015. W ramach z tej usługi miałam mieć darmowy transfer wyłącznie na GG (i do tej pory zawsze tak było, a korzystałam z GG Plus jakieś 2 lata). Ale jednak pieniądze mi pobrano...
Udałam się zatem do salonu Plusa i pani z tego salonu napisała do działu reklamacji list o treści;
"KLIENTKA KORZYSTAŁA Z USŁUGI GADU GADU W TELEFONIE ZA 5 ZŁ MIESIĘCZNIE, NIESTETY DNIA 02-03-2015 ZACZĘTO POBIERAĆ PIENIĄDZE Z KONTA ZA TRANSMISJĘ DANYCH, A USŁUGA GADU GADU JEST AKTYWNA DO 10-03-2015. PROSZĘ O SPRAWDZENIE I ZWERYFIKOWANIE ZAISTNIAŁEJ SYTUACJI ORAZ ZWROT ŚRODKÓW NA KONTO"
Odpowiedzi na tę wiadomość nie dostałam przed ponad miesiąc (wiem, że na odpowiedź reklamacji związanych z telekomunikacją jest 30dni). Okazało się, że została ona wysłana na inny adres (stare miejsce zamieszkania) mimo, że będąc w salonie podałam zmienione dane w tym właśnie adres.
W dniu 7.04.2015 byłam złożyć 'reklamacje reklamacji', w której napisane było właśnie o tym, że nie dostałam odpowiedzi (nie chce mi się już przepisywać jej treści, gdyż niewiele to wniesie).
Dzisiaj wreszcie otrzymałam odpowiedź na moją pierwszą reklamację. Brzmi ona następująco:
"Szanowny kliencie,
Odpowiadając na zgłoszenia z dnia 04.03.2015 dotyczące opłat naliczonych za transmisję danych zarejestrowanych w reklamowanym okresie informuję, że zapoznałem się z opisaną sprawą.
Przeprowadzona analiza wykazała, że kwestionowane połączenia zostały wykonane ze wskazanego w zgłoszeniu numeru i poprawnie rozliczone. Opłaty zostały naliczone zgodnie z obowiązującym Cennikiem świadczenia usług telekomunikacyjnych dla posiadanego planu cenowego za wysyłane i odebrane dane.
Wpływ na opisaną sytuację mogą mieć ustawienia w użytkowanym aparacie. Większość obecnie dostępnych na rynku telefonów zawiera aplikacje, które uruchamiają automatyczny transfer danych poprzez funkcję łączenia z internetem. Dane o takich funkcjach aparatu są zawarte w instrukcji obsługi oraz w materiałach informacyjnych dostępnych np. na pudełku, stronach internetowych czy oprogramowaniu samego urządzenia. Nadmieniamy, iż sprawdzanie stanu konta oraz liczby jednostek dostępnych w ramach posiadanych pakietów powinno następować po zakończeniu sesji pakietowej transmisji danych. W innym przypadku prezentowane dane mogą różnić się od stanu rzeczywistego.
Biorąc pod uwagę przedstawione uzasadnienie, brak jest podstaw do pozytywnego ustosunkowania się do reklamacji.
Informuję o zakończeniu postępowania reklamacyjnego w powyższej sprawie. Zgodnie z przysługującymi uprawnieniami istnieje możliwość dochodzenia roszczeń w postępowaniu sądowym, zaś w przypadku, gdy reklamującym jest konsument przysługuje możliwość zwrócenia się do Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z wnioskiem o mediacje lub Stałego Polubownego Sądu Konsumenckiego Przy Prezesie Urzędu Telekomunikacji Elektronicznej z wnioskiem o polubowne rozwiązanie sporu [...]"
Mam wrażenia, że jest to zwykłe kopiuj-wklej przygotowane przez Polkomtela stosowane zawsze w przypadku reklamacji dotyczących transmisji danych... Nie odniesiono się w żaden sposób do tego, że opłata była naliczana za GG (!). Dodam jeszcze, że jestem pewna iż koszta zostały naliczone właśnie za Gadu Gadu, gdyż po zauważeniu zniknięcia z konta pewnej kwoty weszłam na GG na dosłownie sekundę i zniknęło mi w ten sposób kilkanaście groszy. Gdy nie wchodziłam nie znikało zupełnie nic. Nie ma możliwości żeby pieniądze zostały naliczone przez jakąś aplikację gdyż mam stary model telefonu i takich bajerów u mnie po prostu nie ma ; ).
Proszę o pomoc i podpowiedź jak zachować się w tej sytuacji... Mam zamiar w związku zaistniałą sytuacją zmienić sieć, ale nie zamierzam tak po prostu plusowi odpuszczać. Czy składać sprawę do sądu, a jak tak to czy poniosę w związku z tym jakieś koszta? Czy mogę się gdzieś z tym problemem udać? A w końcu czy mogę już teraz zmienić sieć, a mimo to domagać się od Plusa zwrotu tych pieniędzy już w postaci materialnej?

Powrót