Reklamacja zakupu na allegro

• Autor wątku Autor wątku Dawdzio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawdzio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Dnia 1 lipca poprzez "Kup teraz" kupiłem przekładnię (PRZEKŁADNIA POCKET BIKE MINI CROSS ATV POC6 (5142572480) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.) za 45zł z wysyłką listem poleconym ekonomicznym za 12zł. 3 lipca przyszła do mnie, ale od razu po rozpakowaniu zauważyłem, że dzwon sprzęgła nie jest idealnie prosty (będzie to powodować wibracje i problemy z zakleszczeniem się sprzęgła. Może też przez to dojść do przegrzania się dzwonu, a w najgorszym wypadku do uszkodzenia silnika). Tego samego dnia (prawie, bo kilka minut po północy) zgłosiłem tą usterkę sprzedawcy (4 lipca 2015 00:09):
Odebrałem dziś (tj. 3 lipca 2015) przesyłkę, ale niestety dzwon sprzęgła kręci się niecentrycznie. Wadę zauważyłem chwilę po rozpakowaniu przesyłki, więc część nie została jeszcze zamontowana i użyta. Oczekiwałbym zwrotu pieniędzy i kosztów wysyłki w obie strony. Czy mam odesłać przekładnię na adres podany na paczce?

Odpowiedź (5 lipca 2015 21:40):
prosze odesłac towar wraz z paragonem zwykła nie pobraniową oraz opisać wadę produktu
przekażemy do dostawcy na reklamację
jesli chce pan zwrócic towar to nie ma problemy z tym że zwracamy kwote za towar nie za przesyłkę

Przekładnię razem z opisem wysłałem następnego dnia paczką za 10,50 (9,50 + 1 za ubezpieczenie) i po kilku dniach dostałem wiadomość (9 lipca 2015 10:17:19):
sprawdziliśmy przekładnie którą otrzymaliśmy na reklamację i musimy stwierdzić że bicie jest ale minimalne
mało tego wszystkie przekladnie jakie posiadamy mają takie bicie i jest to wszystko w granicach normy, a dalsze użytkowanie nie miałoby negatywnego skutku na resztę podzespołów
z powyższym prosze o podanie numeru konta do zwrotu kwoty za towar
chyba że chce pan abyśmy odesłali przekładnie do pana
prosze o odp

Posiedziałem trochę przy przepisach i udało mi się stworzyć coś takiego(9 lipca 2015 23:13):
O tym, że dzwon sprzęgła w przekładni ma bicie, nawet minimalne, nie było w opisie przedmiotu ani słowa. Jest to więc niezgodność towaru z umową. W związku z tym, zgodnie z art. 566. § 1 KC zobowiązani są państwo do zwrotu pieniędzy oraz kosztów przesyłki w obie strony. Pieniądze proszę przelać na konto: <numer konta>

Ale przyszła odpowiedź (10 lipca 2015 10:20)
tak jak wczesniej pisałem bicie jest w granicach normy i nie miałoby negatywnego wpływu na funkcjonowanie czesci oraz reszty podzespołu
natomiast artykuł 566. § 1 KC mówi o uszkodzeniu fizycznym, które w tym przypadku nie zachodzi,

nie ma uszkodzenia fizycznego które wyklucza dalsze użytkowanie produktu,

Równie dobrze mogliby napisać, że dętka rzeczywiście jest dziurawa, ale wszystkie sprzedawane przez nich dętki są dziurawe, a poza tym ilość i wielkość dziur mieści się w granicach normy. No, ale nie wiem już co pisać. Chciałem odwołać się do ustawy z dnia 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, ale dowiedziałem się, że w zeszłym roku została odwołana, a jej miejsce przejął KC.
Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót