Reklamacja zdjęć ślubnych

• Autor wątku Autor wątku Luke89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luke89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

pod koniec zeszłego roku oddałem zdjęcia ślubne Parze Mlodej.
Dzis, tj ponad 4 miesiące później piszą, chcą zdjęcia w większej rozdzielczości, jednak ja nie trzymam tak długo materiału. Czy PM moze rościć wobec mnie jakieś prawa? W umowie nie ma wzmianki o rozdzielczości zdj wielkości ściany, ani też o czasie reklamacji.

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Tak, zdjęcia wyszły przepięknie, mlodzi nawet zdążyli mi podziękować w grudni, jednak dziś piszą , że zauważyli jakieś słabe strony jakości. Ogólnie podejrzewam, że Pani Młoda lubi ponarzekać :-)

Była mowa o tym, w jakiej formie dostarczysz fotografie? W jakiej będą one rozdzielczości, w jakim formacie?

Z czystej ciekawości - jakie parametry mają te, które im wysłałeś?

Według pakietu wybrali fotoksiążkę, odbitki, gratis dostali obraz, zdjęcia dostali takie które pozwalają się wywołać w formacie ok 150 cm dłuższy bok.

Chciałbym jeszcze wiedzieć czy jest uregulowanie prawnie ile miesięcy po oddaniu dzieła mogą rościć reklamacje. Czy 4 miesiące po oddaniu to nie za długo?

KC:
Art. 638.
§ 1. Do odpowiedzialności za wady dzieła stosuje się odpowiednio przepisy o rękojmi przy sprzedaży. Odpowiedzialność przyjmującego zamówienie jest wyłączona, jeżeli wada dzieła powstała z przyczyny tkwiącej w materiale dostarczonym przez zamawiającego.

Czyli artykuł 556 i kolejne.

Powrót