Reklamacja zwrot towaru Allegro 2

• Autor wątku Autor wątku Damiano870
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damiano870

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich forumowiczów jestem tu nowy i mam mały problem.

Otóż sprzedałem na Allegro telefon jako osoba prywatna była to Nokia E52 z sieci Play która leżała w pudełku odkąd wziołem ją z sieci Play tylko raz ją sprawdzałem, kupujący napisał zaraz po dostaniu jej do domu, że wszystko gra i jest zadowolony , nazajutrz napisał maila , że gdzieś na forum wyczyta, że w tych nokiach z symbianem faluje lekko ekran bo ma na to niby wpływ płyta główna w tych modelach i w sztucznym świetle to widać ja tego nie zauważałem ale serwisant powiedziałmi jak zadzwoniłem dziś się zapytać o to w firmie SBE, że to temat normalny i teraz nie wiem facet kombinuje może jest serwisantem i wyjąłco trzeba z telefonu i chce odesłać, w aukcji napisałem wszystko co wchodzi w skład zestawu w jakim jest stanie zdjęcia w wysokiej rozdzielczości były dostępne. Proszę o pomoc

Prosisz o pomoc , ale w jakiej kwestii ? Jako osoba prywatna , sprzedający - nie masz obowiązku odbioru towaru , gdy kupujący powoła się na zwrot w ciagu 14 dni od daty zakupu bez podania przyczyny , w zakupach na odległość. Ciebie to nie obowiązuje. Jeżeli towar , dotarł do niego bez zastrzeżeń , a Ty sprzedawałeś go udzielając rzetelnych informacji na jego temat . Nie musisz go przyjmowac z powrotem.

Jako osoba prywatna. Klient miał fotki które rzetelnie oddawały wizerunek sprzętu oraz pudełko było w stanie idealnym wraz z numerem imei a drugim naklejonym na karcie gwarancyjnej podbitej w play poza tym dorzuciłem ze dwie rzeczy od siebie nigdy nie okłamałem nikogo w przepisach jestem lewy ale czy on może grozić mi policją albo sądem co mam robić to co napisał nie jest wadą wszystkie sztuki fabryczne tak miały.

Dziękuję za odpowiedź Panie Marku.

Jeśli piszesz prawdę, nie masz obowiązku przyjmowania zwrotu telefonu i musisz się niczego obawiać

wg. mnie możesz jedynie otrzymać co najwyżej negatywny komentarz. Jako osoba prywatna , nie obowiązują Cię , w tej konkretnej sprawie zasady gwarancji , zwrotu towaru itp. chyba że zaznaczyłeś inaczej w aukcji.
Proszę napisać meila do kupującego , aby podał podstawę prawną , na której to masz obowiązek zwrotu środków pieniężnych oraz odbioru sprzedanego towaru. Bo chyba o to chodzi kupującemu .

Dziękuję wszystkim za podpowiedź. Pozdrawiam

Powrót