reklamacja żywności

• Autor wątku Autor wątku anielkaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anielkaaa

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam serdzecznie
Mam bardzo pilne pytanie. Czy może mi ktoś powiedzieć z czego wynikają terminy do dokonania reklamacji prod. spożywczych. Rozporządzenie z 2003 r zostało uchylone ze wzlędu na uchylenie podstawy czyli ustawy o niektórych warunkach sprzedaży kosnuemnckiej.. czy te terminy 3 dni od otwarcia towaru paczkowanego lub otrzymania tego luzem mają jakieś "poparcie "?

anielkaaa napisał:
czy te terminy 3 dni od otwarcia towaru paczkowanego lub otrzymania tego luzem mają jakieś "poparcie "?
Już nie - teraz jest jedna ustawa o prawach konsumenta, która nie róznicuje produktów spożywczych i niespożywczych. Więc teoretycznie dwa lata od zakupu można reklamować....Teoretycznie dwa lata, bo nie dłużej niż data przydatności do spożycia.
Bo zresztą głupio byłoby reklamować roczny jogurt chyba :what:

HenRab napisał:
nie dłużej niż data przydatności do spożycia.
Nie. Termin przydatności może jedynie wydłużyć 2-letni termin odpowiedzialności z rękojmi. Nie może go skrócić.

Ostatnia edycja:
bardzo dziękuje za odpowiedzi :)

@cedwah
Oj,chyba sie pan zagalopowal...
Powracajac do przykladu z jogurtem-i biorac pod uwage pana post-mozna by uznac,ze reklamowanie z tytulu rekojmi rocznego jogurtu bedzie zasadne. A zapewniam pana,ze po roku kazdy jogurt bedzie pisiadal cechy swiadczace o niezgodnosci z umowa:)

Tego nie wiemy,dopoki autor nie wyjasni co dokladnie mial na mysli.
Bo jak na razie interpretacja moja jest sluszna,bo skoro termin przydatnosci nie moze skrocic rekojmi moge po pol roku reklamowac jogurt-wszak rekojmia mi przysluguje:D

HenRab napisał:
Oj,chyba sie pan zagalopowal...
obawiam się, że chyba jednak nie
Żywność można reklamować w terminie 2 lat. Przepis ma zastosowanie również do jogurtu. Przyznaje rację, że nie będzie rozsądnie czekać z reklamacją, np. pół rok, ale nie z powodu utraty prawa do reklamacji tylko z powodu trudności dowodowych :)

cedwah napisał:
Żywność można reklamować w terminie 2 lat.
W tym pełna zgoda - nawet w #2 tak pisałem.

Ale rozwińmy wątek do absurdu,dla dobra poszerzania wiedzy:
cedwah napisał:
Przyznaje rację, że nie będzie rozsądnie czekać z reklamacją, np. pół rok, ale nie z powodu utraty prawa do reklamacji tylko z powodu trudności dowodowych
Ale właśnie łatwo będzie zareklamować jogurt - a dowód będzie oczywisty w postaci samego jogurtu, który na pewno będzie niezgodny z umową powiedzmy już dwa miesiące od zakupu, a jak pan stwierdził w #3 rękojmia mi przysługuje. I dochodzimy do absurdu w tym punkcie, bo mogę reklamować popsuty jogurt,po upływie terminu przydatności, w okresie dwóch lat - z tytułu rękojmi (jako niezgodnosci z umową), która nie jest szczególnie uregulowana w przypadku produktów żywnościowych jak to miało miejsce przed 25 grudnia. A jak sam pan wspomniał w #3 termin przydatności nie skraca owej rękojmi - czyli kupiłem i dwa lata ma być zgodne z umową. I już:mad:

Tyle w kwestii absurdu.

Powrót