Reklamacja

• Autor wątku Autor wątku darkfox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darkfox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie.

Przechodzę do rzeczy. Osoba która kupiła ode mnie przedmiot uznała że nie działa. Sprawdzała kilka razy i dalej nie działa. Czy jeżeli na stronie producenta pisze, że to jest wina jego sprzętu na którym włącza ten przedmiot to czy mogę odrzucić możliwość reklamacji przedmiotu?

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.

Możliwości reklamacji nie można odrzucić. Klient ma do niej prawo a sprzedający musi ją rozpatrzyć.
Reklamację można uznać (jeśli okaże się, że sprzęt na innym sprzęcie również nie działa) lub ją odrzucić (jeśli działa).

Wynika z praw konsumenta i odpowiedzialności za wady z tytułu rękojmi.

darkfox napisał:
Osoba która kupiła ode mnie przedmiot uznała że nie działa.
Więc ma prawo do złożenia reklamacji. Sprzedający (lub inna osoba) nie może pozbawić kogoś jego praw.

Nie wiem jakie wypadki są określone w przepisach szczególnych :(
Niemniej jednak sądzę, że po sprzedaży jest już na to za późno. Jeśli się mylę, proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
No w sumie nie musi, skutkiem tego po 14 dniach zostanie uznana.

Nie drocz się ze mną tylko popraw jeśli się mylę, bo mam wrażenie że z każdym Twoim pytaniem staję się coraz głupsza.

Podany przez Ciebie przepis ma zastosowanie jedynie w przypadku zakupu konsumenckiego i złożenia wymienionego w przepisie żądania.

Nic mi to nie wyjaśnia.
Z pierwszego postu wynika, że klient może chcieć takie żądanie złożyć.

Przez niedawne doświadczenie (a zatem sporo czytania n.t. praw konsumenta) byłam przekonana o swojej racji.

loco1 - znów zasnąć przez Ciebie nie mogłam, sprawa nie została wyjaśniona.
Powołałeś się na art. 558. Post 1 dotyczy sytuacji gdy klient zgłosił konkretny problem, czyli przedmiot nie działa na jego sprzęcie. Z informacji zamieszczonej na stronie producenta jasno wynika, że nie miał na nim działać. Zatem zgodnie z art. 558 sprzedawca może odmówić przyjęcia reklamacji, ponieważ "kupujący w chwili zawarcia umowy o tej niezgodności wiedział lub, oceniając rozsądnie, powinien był wiedzieć." (art.7 Ust. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej).
Więc może odmówić przyjęcia reklamacji na tę konkretną wadę.
Czy o to Tobie chodziło?

Moje odpowiedzi dotyczyły zapisu:
darkfox napisał:
czy mogę odrzucić możliwość reklamacji przedmiotu?
W tym wypadku podtrzymuję swoje zdanie.

@cleo - Loco już ci trzy razy zaznaczył, że te przepisy które przytaczasz dotyczą konsumenta. A w omawianym przypadku kupujący konsumentem nie jest ;)

dobra pass ;) bo wychodzi na to, że już nie wiem kim jest konsument...

Powrót