reklamacja

• Autor wątku Autor wątku pasta65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pasta65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
zleciłam pewnej osobie prywatnej napisanie artykułu na stronę- miał być podzielony na 2 części. Po dostaniu części 1 nie czytałam go dokładnie tylko rzuciłam okiem i zaakceptowałam oraz zapłaciłam. Po dostaniu części 2 przeczytałam oba teksty i zauważyłam, że jest w nich mnóstwo błędów a osoba, która je pisała upiera się, że są poprawne i nie zamierza ich poprawiać- co mogę w tej sytuacji zrobić?

A odniesieniu do pierwszej części już nic, a w stosunku do drugiej:
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.

Wykonawca zgłosił mnie na policję za to, że nie chciałam zapłacić, bo uważa, że tekst jest napisany poprawnie. Jak udowodnić w takim przypadku, że się myli? (Tekst posiada błędy merytoryczne).
Co dalej z tym zrobić? Sprawa cywilna?

Policja tym się nie zajmie. Przeczytaj dokładnie przepis prawny powyżej.

Przeczytaj ze zrozumieniem mój post.

Dowodzenie nie ma tutaj nic do rzeczy, wróć do treści przepisu prawnego.

pasta65 napisał:
Przeczytaj ze zrozumieniem mój post.
Raczej Ty przeczytaj ze zrozumieniem #2. Jest w nim wszystko co istotne.
Pozostaje tylko postępować zgodnie z zacytowanym przepisem.

edytowałem dla porządku. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót