Reklamacja

• Autor wątku Autor wątku ari011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ari011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W zeszłym roku kupiłem nowy rower niestety po roku uszkodzeniu uległa rama.
20.05 oddałem rower do serwisu ten stwierdził że wszystko jest w porządku.
Rower odebrałem 27.05 i cały czas było coś nie tak, okazało się pęknięta rama 28.05 ponownie wylądowałem z rowerem w serwisie i reklamacja...

Sprzedawca cały czas milczał, producent gwarancje uznał, zapytałem sprzedawcę czy wiadomo jaką ramę mam dostać.
Model ramy to mnie jedzie jest parametrami groszy niż ten za który zapłaciłem. Czy mogę się nie zgodzić na taką wymianę i żądać ramy o parametrach które miałem ?

Tak, ale to, że rama jest cięższa o pare gram nie znaczy, że musi być gorsza według producenta, może to być model zastępujący starą konstrukcję bo już jej nie produkują. W takim razie możesz wnioskować o zwrot kwoty odpowiadającej uszkodzonej ramie.
Jest to już druga reklamacja z powodu tej samej przyczyny więc jeżeli reklamowałeś z rękojmi to mogłeś wybrać dowolnie wraz z odstąpieniem od umowy. Ale to trzeba było ustalać w trakcie zgłaszania drugiej reklamacji.
O co ty wnioskowałeś?

Wnioskowałem o wymianę na wolną od wad.
Ramy różnią się standardem, w momencie zakupu roweru mój model był bardziej zaawansowany technologicznie niż ten który mam dostać.
Rama którą mam dostać też była w zeszłym roku.

No to wnioskuj wymianę ramy o parametrach nie gorszych niż kupiony sprzęt, dobrze to uzasadnij.
Dodam, że nie mogą proponować dopłaty do "lepszego" niż reklamowany lub z powodu wzrostu ceny.

Powrót