Reklamacje do biura podróży

• Autor wątku Autor wątku xxxwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxwa

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.
Po przylocie do Turcji dowiedziałem się iż ITAKA zmieniła mi hotel na inny. Pojechałem do hotelu, którego nie rezerwowałem. Rezydent powiedział mi na miejscu iż docelowy hotel nie dał im odpowiedzi co do mojej rezerwaccji. Hotel w którym przebywałem na papierze miał taki sam standard. Aczkolwiek był bardziej oddalony od miasta, miał mniejsze baseny i plaża nie była oznaczona błękitną flagą. Poza tym w zamawianym hotelu byli moi znajomi z którymi miałem spędzić wakacje.
Jest szansa na pozytywną odpowiedź na reklamację i zwrot części zapłaty za wycieczkę?

xxxwa napisał:
Jest szansa na pozytywną odpowiedź na reklamację i zwrot części zapłaty za wycieczkę?
Generalnie prawo do reklamacji przysługuje a sytuacja jaką Pan opisuje może być podstawą obniżenia ceny. Najlepiej byłoby opiać wszystkie niepawidłowości i złożyć reklamację zawierającą wezwanie do obniżenia ceny i zwrot określonej kwoty. Jeżeli odpowiedź będzie negatywna można zwrócić się dalej do lokalnego miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów.
Przepis prawny:
art. 50 Ustawa o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych [fragment]
1. Podróżnemu przysługuje obniżka ceny za każdy okres, w trakcie którego stwierdzono niezgodność, chyba że została ona spowodowana wyłącznym działaniem lub zaniechaniem podróżnego.
2. Podróżnemu przysługuje odszkodowanie lub zadośćuczynienie za poniesione szkody lub krzywdy, których doznał w wyniku niezgodności. Organizator turystyki niezwłocznie wypłaca odszkodowanie lub zadośćuczynienie.
3. Podróżnemu nie przysługuje odszkodowanie lub zadośćuczynienie za niezgodność w przypadku, gdy organizator turystyki udowodni, że:
1) winę za niezgodność ponosi podróżny;
2) winę za niezgodność ponosi osoba trzecia, niezwiązana z wykonywaniem usług turystycznych objętych umową o udział w imprezie turystycznej, a niezgodności nie dało się przewidzieć lub uniknąć;
3) niezgodność została spowodowana nieuniknionymi i nadzwyczajnymi okolicznościami.
4. Roszczenia, o których mowa w ust. 1 i 2, przedawniają się z upływem 3 lat.

Dziękuję.
Pkt 3. W sumie mogli uniknąć sprzedaży pokoju co do którego nie mieli pewności że nie jest wolny

xxxwa napisał:
W sumie mogli uniknąć sprzedaży pokoju co do którego nie mieli pewności że nie jest wolny
Bywa, że jest to celowe - zjawisko tzw. overbookingu.

Powrót