Reklamacje - kilka zapytań

• Autor wątku Autor wątku Natsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natsky

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, poniżej kilka zapytań, które nurtują mnie od jakiegoś czasu...

1. Zacznijmy od prostego pytania :) Czy 14-dniowy termin odpowiedzi na reklamacje biegnie już w dniu złożenia reklamacji? Wg. mnie oczywiście że nie, aczkolwiek wolę się oficjalnie podpytać... Jego termin rozpoczyna się dnia następnego, prawda?
2. Doszukać się nie mogę samych sankcji co do informowania Klienta na temat potwierdzenia zasadności reklamacji... czy jedną i jedyną jest ta, że w przypadku braku udzielenia odpowiedzi w terminie 14 dni uznaje się ją za zasadną?
3. Teraz kolej na rabaty.. jeśli producentowi zdarza się, że reklamacja przez niego uznana ciągnie się troszeczkę przydługo... to czy Klient może narzucać poziom rabatu? To znaczy, że chce przykładowo 20% rabatu od wartości towaru i koniec kropka.

1. Tak.
2. Tak (dotyczy to reklamacji z tytułu niezgodności z umową, a nie każdej reklamacji).
3. O tym jakie roszczenia i kiedy przysługują konsumentowi określają odpowiednie przepisy. Obniżenie ceny jest jednym z możliwych żądań, ale nie w każdej sytuacji.

Czy w ustawie jest oznaczone w ciągu jakiego czasu sprzedawca ma zwrócić sprawny towar?

^^^^ pytanie retoryczne.

Ostatnia edycja:
Powrót