Reklamacje rękojmia/gwarancja

• Autor wątku Autor wątku Volpecula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Volpecula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Mam następujące wątpliwości:
Jeśli klient złożył reklamację drogą email i:
a) Nie podał swoich żądań
b) Nie sprecyzował z jakiego prawa korzysta czy rękojmi czy gwarancji
w takiej sytuacji jeśli wyślemy zapytanie o uzupełnienie danych gdzie następują dwie sytuacje:
1. Odpowiedział w odległym terminie - którą datę przyjmuje się za chwilę złożenia reklamacji?
2. Nie odpowiedział - czy mamy prawo sami określić z jakiego prawa korzysta i jego żądana?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

Ad. b) musi sprecyzować podstawę, to dwie odmienne ścieżki działania.

Ad 2. Nie macie do tego prawa, to wyłączna decyzja konsumenta.

PS.
Sama też nie wskazujesz czy istnieją obie ścieżki reklamacji.

LeszsekS niestety nie zgodzę się z Pana opinią gdyż
Art. 561. [Wymiana rzeczy, usunięcie wady]
§ 1.
Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo usunięcia wady.
§ 2.
Sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego.

Kupujący nie jest zobowiązany do określenia z jakiego prawa chce skorzystać, składa reklamacje do sprzedawcy informując, że zakupiony towar posiada wadę, sprzedawca jest zobowiązany prawnie do usunięcia tej wady towaru.
Jedynym przypadkiem w którym zasadne byłoby wstrzymanie procesu reklamacyjnego i prośba skierowana do klienta w celu doprecyzowania podstawy roszczenia to moment w którym sprzedawca byłby równocześnie producentem tego sprzętu.

Analogicznie o samym odstąpieniu od umowy stanowi fakt złożenia samego oświadczenia o odstąpieniu od umowy a nie wskazania konkretnej i właściwej podstawy prawnej, co wykazał Sąd Apelacyjny w Warszawie w postępowaniu o sygnaturze I ACa 347/14 z 2015-01-22
Decydujące znaczenie dla skorzystania z uprawnienia do odstąpienia od umowy na podstawie przepisów o rękojmi za wady należy przypisać podstawie faktycznej złożonego oświadczenia o odstąpieniu od umowy a nie podstawie prawnej wskazanej przez stronę korzystającą z tego uprawnienia.

Czy więc w takich okolicznościach nie byłoby bezpieczniej (skoro konsument informuje sprzedawcę o wadzie) przyjąć, że domaga się usunięcia wady z rękojmi? Skoro sprzedawca nie może być obiektem żądań gwarancyjnych a konsument nie wyraził takiej woli.

LeszsekS napisał:
Proszę o informacje gdzie jest artykuł odnośnie wymogu sprecyzowania podstawy reklamacji tj rękojmi czy gwarancji.

LeszsekS napisał:
Konsument zadecydował kierując pismo reklamacyjne do sprzedawcy. Co innego gdyby pisał, że chce skorzystać z gwarancji producenta, wtedy sprzedawca pośredniczyłby w wykonaniu roszczenia.

Od razu prosiłbym o odniesienie się do punktu w którym konsument musi sprecyzować swoje żądania.

PS. prosiłbym raczej o dyskusje na ten temat i podanie mi konkretnych artykułów lub sądowych orzeczeń by "naprawić" moją interpretację przepisów niż zwykłe usuwanie postów dodając ostrzeżenie.

Ostatnia edycja:
Konsument nie wskazał podstawszy reklamacji, przedsiębiorca nie ma prawa decydować za niego, tym bardziej domniemywać. W pierwszym poście nie ma również żadnej informacji na temat gwarancji, zatem Ty też nie masz prawa domniemywać. Wprowadzasz w błąd. Następnego ostrzeżenia nie będzie, skoro nie rozumiesz na czym polega Twój błąd lepiej daj sobie spokój lub ja Ci pomogę.

PS.
Przytoczony cytat jest nie na temat

Ostatnia edycja:
Nie denerwuj się tak na mnie, to zwykła rozmowa i chciałbym wyjaśnić to również dla siebie samego. Mam szczerą nadzieję, że nie odstanę ban, ale czy mogę kontynuować moje zapytania aby wyjaśnić ten pogląd?

GepardPL napisał:
... Mam szczerą nadzieję, że nie odstanę ban, ...
Przy takim pokazie wiedzy jak w tym temacie obawiam się, że to może być nieuniknione. Chcesz kontynuować dalsze wprowadzanie w błąd:?:

PS.
Zrób sobie wakacje od FP, to dobry czas na przemyślenia..

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:

PS.
Sama też nie wskazujesz czy istnieją obie ścieżki reklamacji.

Czyli mam rozumieć że dopóki nie sprecyzuje mam prawo nie przyjść reklamacji? I czas biednie dopiero w momencie dosłania/dopowiedzenia szczegółów? bo głównie chodzi mi o terminowość ustosunkowania się do reklamacji.

Wiele zależy od treści reklamacji, nie podajesz żadnych szczegółów, a oczekujesz konkretnej odpowiedzi. :o

Powrót