Reklamacje rękojmia/gwarancja

• Autor wątku Autor wątku zainteresowany11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zainteresowany11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Chciałbym dodać pytanie do tematu, mianowicie:
czy po odbiorze mieszkania mam prawo zgłosić reklamację odnośnie elementu, widocznego (nie był ukryty, chodzi o schody prowadzące na antresolę) po podpisaniu protokołu odbioru (oczywiście był zapis "nie wnoszę uwag")?
Jeśli tak to czy powołać się o rękojmię czy gwarancję ?

***nie podłączaj się pod cudzy temat. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzięki za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę, że temat nie jest prosty. Przeczytałem orzeczenie, jednak to trochę inna sytuacja niz ta którą opisałem.

Zastanawiam się nad zasadnością samego zgłoszenia, rękojmia tyczy się nie tylko wad ukrytych, jednak jest to zmiana jawna (widoczna, a lokal został kupiony już po wybudowaniu i po odbiorze z nadzoru, dodam tylko że umowa deweloperska została spisana). Odpowiedz dewelopera sugeruje że
- maja prawo dokonywać zmian nieistotnych w projekcie, a ta została jako taka uznana
- zmiana była widoczna dla klienta w dniu odbioru lokalu i nie została zgłoszona (a o zgłoszeniu reklamacyjnym na podstawie rękojmi decyduje nie tyle data odbioru co data możliwości rozpoznania ewentualnej wady, w tym przypadku jest to ta sama data - ten zapis mnie bardzo zainteresował)
- zmiana nie wpływa na sposób użytkowania lokalu
- schody są elementem konstrukcyjnym i wymagaja dalszej obróbki

na koniec dodali że zgłoszenie zostało złozone po wykonaniu wszystkich prac, czyli po wykończeniu mieszkania (co jest prawdą, bo gdzieś musiałem mieszkać i nie mogłem sobie pozwolić aby z tego powodu nie wykończyć mieszkania)

Ostatnia edycja:
Powrót