Reklamowanie bukmachera bez licencji

• Autor wątku Autor wątku Koczi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

Koczi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, prowadzę kanał na YouTube i odezwał się do mnie przedstawiciel 1xBET z propozycją reklamowania tego bukmachera.

Problem jest tylko taki, że rosyjski 1xBET nie ma licencji na prowadzenie zakładów w Polsce i tu zaczynają się schody...
Zgodnie z infografiką - ***mod*** - reklamowanie stron nieposiadających w Polsce licencji nie jest legalne... Jednak wiadomo jak to wszystko jest zacofane i pewnie powstało z myślą o pismach, radiu oraz TV zapominając o tym, że internet JEST GLOBALNY.
I taki YouTube nie jest polską domeną, a statystyki pokazują, że 5% mojej widowni odtwarza filmy poza terenem Polski. Czy legalnym byłoby więc, gdybym reklamował tego bukmachera, ale dodał wszystkie stosowne informacje na grafice - 18+, hazard jest szkodliwy oraz brak licencji od MF w związku z czym granie na terenie Polski jest zabronione i karane?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ta informacja nic nie zmienia.

Wysłałem pytanie do Ministerstwa Finansów, więc skoro zacząłem temat to podzielę się i tym:

Odpowiadając na pytanie informujemy, że warunki urządzania gier hazardowych i zasady prowadzenia działalności w tym zakresie (w tym zasady reklamy gier hazardowych urządzanych przez sieć internet) w Polsce reguluje ustawa z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.

Reklama zakładów wzajemnych jest dozwolona na warunkach określonych w artykule 29b ustawy o grach hazardowych ale tylko tych zakładów wzajemnych, na których urządzanie zostało udzielone zezwolenie. Zezwolenia na urządzanie zakładów wzajemnych udziela minister właściwy do spraw finansów publicznych.

Wykaz podmiotów, które uzyskały zezwolenie Ministra Rozwoju i Finansów na urządzanie i prowadzenie działalności w zakresie zakładów wzajemnych przez sieć Internet dostępny jest na stronie internetowej Strona główna - Finanse pod linkiem: https://www.finanse.mf.gov.pl/inne-podatki/podatek-od-gier/gry-hazardowe-przez-internet

Nie może podlegać reklamie urządzanie zakładów wzajemnych przez sieć internet bez wymaganego prawem zezwolenia.

Podstawa prawna:
art. 29 ust.1, art. 32 ust.2 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (tekst jedn. Dz.U. z 2018 r. poz. 165, z późn. zm.).

Tylko dla mnie to nadal jest trochę odpowiadanie na około i brak rozróżnienia internetu od lokalnych mediów.
Bo rozumiem, że gdybym siedział i pisał to jakieś 2m od granicy z Obwodem Kaliningradzkim (po ich stronie) to wszystko byłoby legalnie i problemem jest terytorium? Bo skąd państwo wie czy filmy wrzucam z Poznania, czy może z Londynu? Jak użyję zagranicznego proxy albo VPN to będzie dobrze?
Bo jednak na moich materiałach, na których reklama by się pojawiała nie ma niczego, co wskazuje na terytorium - zrzut z gry w języku polskim, którą w zasadzie mogę uruchomić wszędzie i wszędzie nagrać.

Bo jednak zabronione jest reklamowanie na terytorium polski i w polskich mediach... a co definiuje w internecie polskie terytorium i które media są polskie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót