Reklamy na Facebooku

• Autor wątku Autor wątku MichalK23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MichalK23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczór,
ostatnio podczas przeglądania Facebooka zastanowiło mnie oznaczenie części postów jako ,,Sponsorowane". Zastanowiło mnie czy jest to wymóg przewidziany prawem? W przypadku prasy i telewizji sprawa jest dla mnie dosyć jasna bo przepisy określają jasno co można, a czego nie. W przypadku serwisów internetowych wydaje mi się to znacznie bardziej skomplikowane.
W zasadzie z tego co się orientowałem to podstawą prawną, żeby oznaczać post jako sponsorowany jest art. 7 pkt 11 ustawy o unieuczciwych praktykach rynkowych tj:
,,kryptoreklama, która polega na wykorzystywaniu treści publicystycznych
w środkach masowego przekazu w celu promocji produktu w sytuacji gdy
przedsiębiorca zapłacił za tę promocję, a nie wynika to wyraźnie z treści lub
z obrazów lub dźwięków łatwo rozpoznawalnych przez konsumenta;"
Tylko czy Facebooka można zakwalifikować
a) do środka masowego przekazu
b) czy wykorzystywane są tu treści publicystyczne?
Chyba, że są jakieś inne regulacje, które wskazują na taki obowiązek a ja ich nie odnajduję.
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że Facebook stara się jak tylko może bazować na amerykańskim prawie, ale na potrzeby tej analizy załóżmy, że bierzemy pod uwagę tylko polskie prawo. Czy dobrze przyjąłem, że podstawą obowiązku oznaczenie postów opłacanych (tj. wyświetlanych mi dlatego, że pasuje do wyznaczonych kryteriów, a ktoś za to zapłacił) jest art. 7 ustawy o nieuczciwych praktykach rynkowych?
Z góry dziękuje za odpowiedź i dyskusję.
Pozdrawiam

te reklamy robia sie coraz bardziej uciazliwe i nawet Add block nie potrafi sobie z niektorymi poradzic ;/

Jak wam przeszkadzają reklamy to nie wchodźcie na fb mi one nie przeszkadzają :D

Jak wam przeszkadza smog to nie oddychajcie :) to cos na tej zasadzie z FB :)

Powrót