Reklmacja Aparatu SONY

• Autor wątku Autor wątku mati90b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati90b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam forumowiczów, od roku posiadam aparat cyfrowy sony. Przytrafiła mi się po tym czasie usterka przełącznika zoomu, mianowicie przechylając dźwigienkę w prawą stronę blokuje się w lewą stronę problemu nie ma, wraca po puszczeniu na domyślne położenie. Aparat zakupiłem w sklepie Media Markt, gdzie również go odniosłem aby przekazali go do serwisu w ramach dwuletniej gwarancji. Dostałem tydzień później email od osoby z punktu obsługi klienta Media Markt. Odpowiedź byłą wręcz komiczna, cytuje:

"Witam Poniżej przesyłam treść stwierdzonej usterki oraz w załącznikach zdjęcia jakie otrzymaliśmy od punktu serwisowego, proszę o odpowiedź zwrotną z informacją czy zgadza się Pan na naprawę

Pozdrawiam

Katarzyna Pietkun

Punkt Obsługi Klienta

Media Markt Polska Sp. z o.o.

Wałbrzych Sp. komandytowa

Adres siedziby: 02-222 Warszawa, Al. Jerozolimskie 179

Adres marketu: 58-300 Wałbrzych, 1 Maja 64
tel.: +48 74 886 71 60/161

e-mail: mm.walbrzych.serwis@mediamarkt.pl

Zgłaszany produkt (DSC-RX100/7541671) został zarejestrowany w naszym serwisie pod numerem 242140.

W ramach gwarancji: Aktualizacja oprogramowania.

Ponadto sprawdzenie wykazało uszkodzenia nie kwalifikujące produktu do wykonania naprawy w ramach gwarancji producenta.

Stwierdzono :Zdeformowana obudowa przednia powoduje blokowanie się przełącznika zoom. Uszkodzenie nie kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej. Wykonano dokumentację fotograficzną.

Pragniemy jednocześnie poinformować, że serwis może wykonać naprawę pogwarancyjną zgodnie z obowiązującym cennikiem oraz warunkami napraw odpłatnych.

Szacowany koszt naprawy wynosi : 654zł + transport

W przypadku zgody na naprawę proszę o określenie formy płatności (przelew lub pobranie). Brak odpowiedniej informacji skutkował będzie odesłaniem sprzętu po naprawie za pobraniem.

Proszę o decyzję w sprawie naprawy w przeciągu 3 dni roboczych od otrzymania tej informacji. W przypadku braku decyzji w tym terminie produkt zostanie odesłany do nadawcy."

Na aparacie nie znajdują się żądne ślady zdeformowanie, prócz kilu rysek i śladach po statywie, które bagatela są całkowicie w innym położeniu niż przełącznik ! Po kilku telefonach do sklepu i serwisu, otrzymałem tą samą odpowiedź. Z tego co się dowiedziałem nie jestem pierwszą osobą potraktowaną w taki sposób przez serwis.

Co w aktualnej sytuacji mogę zrobić ? Dodatkowo podam zdjęcia które otrzymałem. - Album on Imgur

tak w Polsce działają gwarancje. Odbierz aparat i oddaj do rzeczoznawcy. Jeśli opinia będzie na Twoją korzyść przedstaw ją firmie Sony. Może zmiękną, chociaż wątpię. Wtedy podaj ich do sądu. Oni liczą na to że ich nie podasz i nie naprawiają. Zresztą jak prawie wszyscy producenci. 1na100 oddaje sprawę do sądu. Jak przegrają mają to wliczone w koszta. heh Taki kraj w cywilizowanych krajach wygląda to trochę lepiej.

Ja bym proponował najpierw kontakt z serwisem producenta. Ostatnio znajomej pomagałem z naprawą gwarancyjną tabletu zakupionego w media markt, gdzie wg informacji z media tablet wylądował w serwisie producenta, ale gwarancja nie została uznana. Udałem się do serwisu producenta i po rozmowie tam wyszło na jaw, że sprzęt nigdy do nich nie trafił.
Media kombinuje jak może...

Całkowita zgoda z tym co napisał opania. Bierz rzeczoznawcę i nie przekomarzaj się z nimi tylko składaj pozew do sądu. Absolutnie nie odpuszczaj, bo widać wyraźnie że chcą się wywinąć.

Powrót