Rękojma wzór, czy poprawny ?

• Autor wątku Autor wątku patryk1634
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk1634

Użytkownik
Odpowiedzi
210
Witam, jakoś 3 mies temu zakupiłem nagrywarkę/odtwarzacz dvd do kompa - standardowy za okolo 90 zł z media marktu, czy takie wzór będzie dobry ? czy mogę żądać przelewu na konto ? (tak loco1 żądać zawsze mogę ale czy jest to zgodne z prawem i czy oni mają obowiązek to wykonać)

Miejscowość, data

Imię, nazwisko i adres konsumenta

Nazwa przedsiębiorcy-sprzedawcy i jego adres

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy

Niniejszym, zawiadamiam, iż zakupiony przeze mnie w dniu …… towar jest wadliwy. Stwierdzona wada jest istotna, bowiem polega na ………………… i została stwierdzona w dniu ………………………..
Z uwagi na powyższe, na podstawie art. 560 § 1 kodeksu cywilnego, oświadczam, że odstępuję od umowy sprzedaży zawartej dnia …………..
Zwracam towar i proszę o zwrot podanej kwoty na konto ………….., w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.

W załączeniu składam kopię paragonu.

Z poważaniem,

ten wzór wydaję mi się trochę słaby z uwagi na brak magicznej daty 14 dni która widnieje w ustawie, za to jest 7 dni, a ponadto ten wzór nie przewiduję że media markt może odrzucić moje roszczenie, dlatego też podejrzewam że jest on bezużyteczny, ale czekam na Wasze opinie i informacje, pozdrawiam :)

*** nie napisałem, nagrywarka po prostu przestała czytać płyty, sprawdzone w innym komputerze ***

*** loco1 mała prośba pisz do mnie jak do dziecka 3 letniego i nie odsyłaj do ustaw bo już je czytałem, ale nie koniecznie je dobrze rozumiem, dlatego oczekuję rzeczowego wyjaśnienia co robię źle :) ***

Skoro sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji to z jakiej racji prosisz o zwrot pieniędzy w terminie 7 dni od doręczenia? Znaczy wiadomo, prosić możesz, ale... ;)

"Magiczne 14 dni" to termin ustawowy więc nie musisz go zawierać w piśmie, żeby był wiążący. Ale nie ma ona zastosowania przy odstąpieniu od umowy.

Ostatnia edycja:
tylko że jest to wzór ze znanej strony internetowej pomagającej konsumentom dlatego zadałem pytanie tutaj, może czegoś nie doczytałem z tymi 7 dniami czy coś....

Powrót