Rękojmi za towar niezgodny z opisem...?

• Autor wątku Autor wątku Maalibu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maalibu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Zakupiony samochód po 4 miesiącach odmówił posłuszeństwa... Pił płyn chłodniczy. Diler zgodził się naprawić, ale po 2 miesiącach okazało się że naprawa jest kowztowna,pękł blok silnika i winę zwalił na mnie.
Osobiście doszukałem się że samochód miał tuningowany silnik i naprawę blacharsko lakierniczą.
W ogłoszeniu na otomoto, które mam zapisane widnieje - Bezwypadkowy;tak i moc o 50 Km mniej czyli fabryczna.
Diler chce abym zapłacił za naprawę.
Co robić? Jak nie dać się nieuczciwemu sprzedawcy który straszy mnie prawnikami?
Pozdrawiam

Wszystko zależy od okoliczności, w szczególności przed i podczas zawarcia umowy.

Jeżeli o wadzie nie wiedziałeś w chwili zawarcia umowy, można reklamować samochód z tytułu rękojmi. W takim przypadku poniższy przepis z Kodeksu cywilnego nie ma tutaj zastosowania. Oczywiście mowa tutaj o teorii bo w praktyce ciężko cokolwiek udowodnić z punktu widzenia wadliwości samochodu.

Przepis prawny:
Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

O wadzie nie miałem pojęcia, mikropęknięcie bloku silnika... Niestety ujawniło się dopiero po 250 kilometrowej trasie... Auto piło płyn w niewielkich ilościach więc w okresie zimowym na dystansach do max 25 kilometrów nie ubywalo na tyle aby usterka ujawniła się. Prawdopodobnie tuning o którym nie było napisane w ogłoszeniu do tego się przyczynił...

Powrót