Rękojmia a gwarancja na części do samochodu

• Autor wątku Autor wątku tomy121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomy121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

mam pewien problem związany z gwarancją na turbosprężarkę w aucie.

Sytuacja wygląda tak:

Rok temu w listopadzie pewien mechanik wymieniał w aucie turbosprężarkę, ponieważ uznał, że poprzednia była uszkodzona. Założył nową i dał mi gwarancję na rok. Niestety w tym roku z autem znów zaczęły się problemy i w listopadzie odwiedziłem mechanika, żeby sprawdził, czy aby ta turbosprężarka znów nie jest uszkodzona.

Okazało się, że jest. Tutaj mechanik do mnie dzwonił, że mamy dwie opcje załatwienia tej sytuacji.

1) On wysyła tę uszkodzoną turbosprężarkę na gwarancję a mi zakłada nową, ale muszę za nią zapłacić. I jeśli producent uzna gwarancję, to daje mi zwrot pieniędzy.

2) On wysyła turbosprężarkę na gwarancję, ale auto w tym czasie stoi u niego i czekamy na decyzję.

Z racji tego, że trochę mi się spieszyło uznałem, że 1 opcja będzie najlepsza i najszybsza i zapłaciłem za tą nową.

Teraz sytuacja jest taka, że od ponad miesiąca czekam na decyzję producenta. Czas mija, a pieniędzy jak nie ma tak nie ma. Dopiero dzisiaj przeglądając internet natknąłem się na coś takiego jak rękojmia.

I teraz pytanie, czy taka sytuacja nie powinna być rozpatrywana właśnie pod kątem rękojmi, a gwarancji powinien dochodzić sam warsztat?

Czy jeśli ja zapłaciłem za tą nową turbinę, to w tym momencie mogę jakoś dochodzić zwrotu tych pieniędzy?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Zależy na podstawie czego wysuniesz roszczenie. Możesz reklamować z rękojmi w warsztacie, ale bieg ulega zawieszeniu na czas postępowania gwarancyjnego. A to powinno być regulowane w dokumencie gwarancyjnym (czas, warunki).

Powrót