G
gruby33
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 69
Witam,
Napisałem do sprzedawcy reklamację z tytuły rękojmi i oddałem fotelik samochodowy. Wczoraj dostałem telefon, że nie będzie zwrotu gotówki tylko mogą dać drugi nowy fotelik. Tłumacząc tym, że usterka nie była istotna. O istotności usterki zresztą wpisałem też w tej reklamacji. Na informację o tym pan przez telefon powiedział, że on tylko przekazuje informację i zaprasza po nowy fotelik.
Czy mimo pierwszej reklamacji i takiej usterki mogę od razu żądać zwrotu gotówki? Dowiedziałem się od sprzedającego, że te foteliki nawet jeśli są sprawne to i tak występują w nich luzy bo taka ich konstrukcja.
A poniżej treść jaką napisałem do sprzedającego:
Napisałem do sprzedawcy reklamację z tytuły rękojmi i oddałem fotelik samochodowy. Wczoraj dostałem telefon, że nie będzie zwrotu gotówki tylko mogą dać drugi nowy fotelik. Tłumacząc tym, że usterka nie była istotna. O istotności usterki zresztą wpisałem też w tej reklamacji. Na informację o tym pan przez telefon powiedział, że on tylko przekazuje informację i zaprasza po nowy fotelik.
Czy mimo pierwszej reklamacji i takiej usterki mogę od razu żądać zwrotu gotówki? Dowiedziałem się od sprzedającego, że te foteliki nawet jeśli są sprawne to i tak występują w nich luzy bo taka ich konstrukcja.
A poniżej treść jaką napisałem do sprzedającego:
Niniejszym zawiadamiam, iż zakupiony przeze mnie w dniu 03.02.2021r. fotelik Axkid ONE (SN na spodzie fotelika ******) jest wadliwy. Wada jest istotna i polega na dużych luzach na częściach łączeniowych fotelika. Luzy są tak duże, że podczas jazdy całym fotelikiem aż telepie. Dodatkowo wyjmując fotelik z auta i przechylając go na boki słychać jak w środku szyn latają metalowe części. Wada została wskazana sprzedającemu podczas montażu przez niego fotelika w dniu zakupu. Jednak dostałem od niego informację, że to normlane w tych fotelikach. Po konsultacjach z innymi użytkownikami okazało się, że nie są to normalne luzy. Po powrocie po kilku tygodniach już inny sprzedający w sklepie Osiem Gwiazdek porównał z drugim fotelikiem i stwierdził, że nie jest to normlanie i niebezpieczne oraz nie zaleca przewożenia dzieci w tym foteliku.
Linki do filmów na YouTube z wadą:
https://youtu.be/81t2Lee4bVg
https://youtu.be/l4SDckAezqs
Z uwagi na powyższe, na podstawie ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (art. 560 § 1) odstępuję od umowy i proszę o zwrot ceny towaru na konto *************** gdyż straciłem zaufanie do sklepu jako profesjonalnego sprzedawcę fotelików oraz marki fotelika.