Rękojmia a pęknięte ściany

• Autor wątku Autor wątku Leks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leks

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,
Zgłosiłam pęknięcia ścian w mieszkaniu - popękały ściany w każdym pomieszczeniu. Deweloper ma naprawić pęknięcia, nie wiem jednak czego mam prawo oczekiwać - naprawione mają zostać pęknięcia i pomalowane te ściany, na których są usterki. Czy koszt farb również ponosi deweloper? Część ścian naprawiliśmy i pomalowaliśmy na własną rękę - czy mogę żądać zwrotu kosztów za to? rachunki za farby mam, malarz nie wystawił mi jednak rachunku... Co z kosztami zakwaterowania na czas naprawy usterek? Czy również mogę oczekiwać zwrotu takich koszów, gdzieś w tym czasie muszę przecież mieszkać, a jednocześnie mieć oko na fachowców od ścian...?

1. Dlaczego ściany popękały?
2. Jaka jest gwarancja, że znowu nie popękają?

Leks napisał:
Część ścian naprawiliśmy i pomalowaliśmy na własną rękę - czy mogę żądać zwrotu kosztów za to? rachunki za farby mam, malarz nie wystawił mi jednak rachunku

Nie, nie możesz.

Ostatnia edycja:
fachowcy od dewelopera twierdzą że to wynik osiągania budynku.reklamacje jako taka uznano.gwarancji ze nie popęka znowu chyba nikt mi nie da, fachowy twierdzą, że moGa pojawić się nowe pęknięcia a może być spokój...

Kwestia jakie mogą być moje roszczenia...? Robota rozłożona w czasie, dziś zaczeli, popracowali 3h i koniec, jutro znowu maja przyjsć a w przyszlym tugodniu będą malować. Spory dyskomfort.... pytałam co ze ścianami, które naprawiliśmy na własny koszt, usłyszałama, że w zamian coś pomalują gratis, problem w tym, że niepopękana w całym mieszkaniu (czyt. do pomalowania gratis) jest może jedna-dwie ściany.... Moge zatem żądać rekompensaty poniesionych kosztów?

Powrót