Rękojmia, a raty

• Autor wątku Autor wątku marccc123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marccc123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Miesiąc temu zakupiłem laptopa w jednym z dużych sklepów sieciowych RTV, towar został wzięty na 50 rat.
Po zakupie laptopa w pierwszym dniu laptop się zepsuł, pojechałem do sklepu i został wymieniony na nowy towar. Drugi laptop popsuł się po 2 dniach (spalona karta graficzna), wtedy już złożyłem w sklepie reklamację z żądaniem wymiany na nowy towar, nie otrzymałem odpowiedzi ze strony sprzedawcy w terminie 14 dni, więc otrzymałem kolejnego nowego laptopa. Niestety, po raz kolejny okazało się, że nowy sprzęt jest wadliwy, tym razem wypalony pixel. Towar w sklepie został wymieniony przed podpisaniem dokumentów, wydawało się, że jest sprawny, jednak szło podejrzewać, że i kolejny egzemplarz będzie wadliwy. Po około 3 tygodniach laptop się zaczął psuć, tym razem 4 egzemplarz sam się wyłącza.

Czy w takim przypadku mogę żądać zwrotu gotówki podczas składania drugiej reklamacji na zasadzie rękojmi? Oraz jak się ma do tego sprawa, że sprzęt został wzięty na raty. Została zapłacona póki co 1 rata. Czy będę musiał pierw spłacić cały kredyt i dopiero jest szansa zwrotu gotówki za towar czy sprzedawcy nie powinna interesować umowa zawarta między mną a bankiem?

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Powrót