Rękojmia art. 561/2

• Autor wątku Autor wątku Damiaho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damiaho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Jakiś czas temu kupiłem telefon, oddałem go 2 razy na gwarancję, w końcu za 3 razem skorzystałem z tytułu rękojmi. W myśl artykułu 561/2 KC mam obowiązek dostarczyć owy telefon do sprzedawcy jednak na jego koszt. Może mi ktoś wyjaśnić, czy dobrze to rozumiem, że sprzedawca może, a nawet musi mi zwrócić pieniądze za dostarczenie telefonu tj koszty paliwa/ biletu?

O ile reklamacja jest zasadna, to ma zwrócić Ci uzasadnione i udokumentowane koszty dostarczenia towaru - np. koszt przesyłki paczką pocztową.

Loco a jak nie jest zasadna to nie musi? Możesz podać podstawę prawna albo wykładnie takiego rozumowania? Bo ja się spotkałem z inną

kc art. 561(2)

§ 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie – do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu.

Uprawnienia z tytułu rękojmi wykonuje się w sytuacji, gdy towar posiada wady. Jeśli ich nie posiada, to nabywca nie posiada takich uprawnień.

Spotkałem się z opiniami UOKiKu, że w obrocie konsumenckim koszt przesyłki reklamacyjnej powinien generalnie ponosić przedsiębiorca, niezależnie od zasadności reklamacji. Popieram taką opinię, ale nie jako normę bezwzględnie obowiązującą.

Powrót