rękojmia - czy brak dokumentu gwarancji jest wadą ?

• Autor wątku Autor wątku korkodrilko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korkodrilko

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,

mam takie pytanie - czy brak dokumentu gwarancji w zakupionym przez internet towarze można traktować jako "wadę" w rozumieniu przepisów o rękojmi za wady ?

Sytuacja jest taka:
- przez internet zakupiłem monitor w znanym sklepie internetowym
- na stronie aukcji w opisie była informacja "gwarancja producenta 36 m-cy" oraz link do pliku PDF z warunkami gwarancji (konkretnie to ten plik:http://f01.osfr.pl/product_warranty_terms/8720710352/BenQ_Gwarancja.pdf)
- kurier przywiózł paczkę w sobotę
- po wstępnych oględzinach pod kątem zawartości i ewentualnych uszkodzeń paczkę odebrałem, kurier odjechał
- po dokładnym przejrzeniu zawartości stwierdziłem brak dokumentu sprzedaży i brak gwarancji oraz warunków gwarancji.
- warunki gwarancji ściągnąłem z ich strony - jest tam m.in. zapis:
15. Niniejszą gwarancję stosuje się po przedstawieniu przez użytkownika w punkcie serwisowym:
poprawnie wypełnionej, ważnej karty gwarancyjnej,
 dokumentu zakupu tego urządzenia
 wadliwego produktu

Od soboty koresponduję mailowo ze sklepem w sprawie brakującej karty gwarancyjnej. Dokument sprzedaży dosłali mailem (faktura PDF). Poprosili o numery seryjne urządzenia, będą kontaktować się z producentem w tej sprawie (twierdzą, że producent nie dodał do pudełka).

Chciałem jednak dla formalności, na wszelki wypadek, zgłosić to listem poleconym, powołując się na przepisy o rękojmi za wady.
Ale najpierw chciałem się upewnić czy brak dokumentu karty gwarancyjnej można uznać za wadę towaru wg przepisów o rękojmi za wady ?

Ostatnia edycja:
Skorzystaj lepiej z art 577(2) KC - pisemnie zażądaj dosłania dokumentu gwarancyjnego.

Dziękuję za odpowiedź.
Napiszę do nich prośbę o dosłanie dokumentu gwarancji.

Chciałem jeszcze dopytać o ten przepis:
§ 1. Udzielenie gwarancji następuje przez złożenie oświadczenia gwarancyjnego, które określa obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego w przypadku, gdy rzecz sprzedana nie ma właściwości określonych w tym oświadczeniu. Oświadczenie gwarancyjne może zostać złożone w reklamie.

Rozumiem z tego, że niezależnie czy mi doślą ten dokument gwarancji czy też nie,
umieścili informację o gwarancji 36-miesięcy "w reklamie" (czyli na stronie aukcji), więc nie mam się o co martwić. Zrzut strony już mam zapisany na wszelki wypadek.
Tyle że w przypadku ewentualnego roszczenia z gwarancji musiałbym kierować go bezpośrednio do sklepu,
a nie do serwisu producenta (serwis bez tego papieru odesłałby mnie z niczym).
Czy dobrze myślę ?

Wydaje mi się, że w tym wypadku gwarantem staje się sprzedawca (sklep), który winien załatwić sprawę z producentem we własnym zakresie. Dla mnie ten przepis nie jest do końca jasny, więc poczekaj aż ktoś mnie poprze albo poprawi.

Powrót