Rękojmia - czy liczy się od nowa?

• Autor wątku Autor wątku Januszu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Januszu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam taki oto problem.
Ponad 2 lata temu kupiłem w sklepie płytę główną Gigabyte do komputera. Po kilku miesiącach urządzenia podłączone do gniazd USB zaczęły funkcjonować nieprawidłowo. Jednak dopiero po 2 latach, kilku serwisach, wymianie kilku części w moim komputerze okazało się, że winowajcą ich złego funkcjonowania jest właśnie płyta główna. Oddałem ją więc do sklepu na zasadzie gwarancji. Płyta wróciła do mnie po naprawie trwającej miesiąc, ale wciąż nie działa jak powinna. Niemniej została mi wydana po naprawie przez sklep, a w

Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Czy w takim przypadku, ponownego wydania mi płyty przez sklep rękojmia ulega przedłużeniu? Nie mogę czekać drugi miesiąc na naprawę gwarancyjną, ponieważ całe moje studia opierają się o pracę z komputerem. Poza tym dowiedziałem się na forach, że jest to problem całej serii, więc nie wierzę w skuteczność ich naprawy, a znając praktyki gwaranta, będzie naprawiał tę płytę w nieskończoność.

W twoim przypadku prawo do reklamacji z tytułu rękojmi upłynęło po 12 miesiącach. Wtedy taki KC obowiązywał.

Powrót