Rękojmia, czy sprzedawca może odmówić naprawy i wymiany?

• Autor wątku Autor wątku habcd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

habcd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Złożyłam reklamację z tytułu rękojmi, żądałam odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy, ponieważ moim zdaniem wada jest istotna. Otrzymałam odpowiedź od sprzedawcy, że chce mi zwrócić tylko małą część kwoty i że nie oferuje napraw, odrzuca opcję wymiany. Czy sprzedawca może tak postąpić?

Sprzedawca po prostu nie zgodził się z istotnością wady, umożliwiającą odstąpienie od umowy. Możesz ewentualnie skorzystać jeszcze z pomocy Rzecznika Praw Konsumentów albo posłać sprawę do sądu.

Zadowoliłaby mnie nawet wymiana czy naprawa. W tym sęk, że sprzedawca twierdzi, że obie te opcje są niemożliwe, nie zajmuje się naprawami, a takich samych rzeczy nie ma już w ofercie.

Pierwsza oferta rekompensaty była naprawdę skromna i na pewno nie pokryłaby kosztów naprawy, a po wymianie korespondencji dostałam zapytanie jaka kwota będzie wystarczająca. Zanim zacznę chodzić i pytać o wycenę naprawy chciałam zadać pytanie, czy muszę się godzić na takie rozwiązanie. Wolałabym nie musieć robić naprawy na własną rękę.

Ostatnia edycja:
Kupilas nowy przedmiot jako konsument? Masz paragon/fakture?

Mam maila od sklepu z potwierdzeniem zakupu, tam była jakaś faktura załączona. Zakup jako konsument, przedmiot nowy.

Zanim zacznę chodzić i pytać o wycenę naprawy chciałam zadać pytanie, czy muszę się godzić na takie rozwiązanie. Wolałabym nie musieć robić naprawy na własną rękę.
Nie musisz. Możesz nadal podtrzymywać żądanie odstąpienia od umowy, jeśli uważasz, że wada jest istotna.

Powrót