Rękojmia dewelopera części wspólnej.

• Autor wątku Autor wątku Teddy_86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Teddy_86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,
W ubiegłym roku kupiłem od dewelopera dom do którego prowadzi prywatna droga osiedlowa (współwłasność). Część z tej drogi to jest podjazd pod moją działkę, która deweloper w ramach umowy miał wykonać i zrobić na niej jeszcze odwodnienie liniowe. Podjazd został "wykonany", jednak miałem zastrzeżenia co do jego wykonania - kruszący się po kilku miesiącach beton, zostawione szalunki które się wyginają pod wpływem przejazdu auta, niezabezpieczona skarpa w tym miejscu itd. W korespondencji mailowej z deweloperem było przez cały czas ustalone, że podjazd nie jest jeszcze zakończony i on to poprawi. Jednak w ostatnim czasie stwierdził, że on to jednak już skończył i nic więcej nie będzie robił.

Napisałem i dostarczyłem mu reklamacje 13.07 w której wypisałem stwierdzone wady tj: brak usuniętych szalunków, kurszący się beton, niezabezpieczona skarpa i poprosiłem o usunięcie tych wad. Dnia 27.07 upłynął termin odpowiedzi więc reklamacje można uznać za zasadną. Odpowiedz przyszła dziś, 29.07 z informacją odmowną, jako, że to co nazywam podjazdem jest drogą wspólną i nie podlega rękojmi bo stanowi moją współwłasność.

Czy faktycznie dewelopera nie obowiązują części wspólne, które zostały sprzedane w ramach umowy? Czy deweloper może nie wykonać reklamacji, pomimo, że termin upłynął i reklamacje należy uznać za zasadną?

Dodam, że w komunikacji mailowej deweloper wielokrotnie potwierdzał poprawę/wykonanie tego jak należy.

Dnia 27.07 upłynął termin odpowiedzi więc reklamacje można uznać za zasadną. Odpowiedz przyszła dziś, 29.07 z informacją odmowną, jako, że to co nazywam podjazdem jest drogą wspólną i nie podlega rękojmi bo stanowi moją współwłasność.
Co za brednia. Współwłasność jak najbardziej podlega rękojmi, a reklamację może złożyć jeden z współwłaścicieli (209 kc).

Dodam, że w komunikacji mailowej deweloper wielokrotnie potwierdzał poprawę/wykonanie tego jak należy.
Moim zdaniem czas na przedsądowe wezwanie do usunięcia wad.

Reklamację może i tak, ale dochodzić w sądzie muszą chyba wszyscy współwłaściciele, a jeden z nich tylko w części odpowiadającej posiadanemu udziałowi?

Reklamację może i tak, ale dochodzić w sądzie muszą chyba wszyscy współwłaściciele
Moim zdaniem może na podstawie 209 kc - jest to czynność zmierzająca do zachowania prawa wspólnego (tj. wykonanie całej wspólnej drogi zgodnie z projektem).

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie nie ma wątpliwości, że reklamacja jest zasadna, a brak odpowiedzi w terminie że strony dewelopera, zgodnie z ustawą, jest traktowany jako jej przyjęcie.

Powrót